Zdrowie i styl życia

13. Onkobieg - Razem po zdrowie! Nowa formuła, idea ta sama

11.09.2020, 15:39aktualizacja: 11.09.2020, 15:39

13. Onkobieg - Razem po zdrowie! - grafika
Przed nami trzynasta, wyjątkowa edycja wydarzenia „Onkobieg Razem po zdrowie!”, które Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Mięsaki i Czerniaki Sarcoma organizuje nieprzerwanie od 2008 roku na znak solidarności z pacjentami w trakcie terapii onkologicznych.

13 września 2020r. kolejny raz wszyscy pobiegną po zdrowie. Ale nie jak dotychczas pod Narodowym Instytutem Onkologii im. Marii Skłodowskiej Curie w Warszawie, a w dowolnym miejscu, które wybierze każdy uczestnik. Podkreślając wagę bezpieczeństwa, szczególnie w tym trudnym dla wszystkich czasie pandemii koronawirusa, organizatorzy zmienili nieco formułę wydarzenia zachowując tę samą ideę – wsparcie pacjentów w trakcie terapii onkologicznej.

Darowizny od biegaczy i pieniądze od partnerów wydarzenia przeznaczone zostaną na rehabilitację, leki, protezy, dojazdy do referencyjnych klinik a także działania edukacyjne prowadzone przez Stowarzyszenie Sarcoma.

Uczestnicy wystartują 13 września 2020 r., między godziną 7:00 a 13:00 w dowolnie wybranym przez siebie miejscu, np. w parku i pokonają zadeklarowany przez siebie dystans podczas rejestracji. Mają na to 60 minut! Biegacze wrzucać będą zdjęcia z trasy z hashtagiem #Onkobieg na Facebook i/lub Instagram.

Przy zachowaniu wszelkich środków ostrożności, Organizatorzy zapowiadają transmisję on-line, ze studia w Warszawie, gdzie będą dopingować wszystkich biegaczy i relacjonować całe wydarzenie. Zdradzają także, że aby uświadamiać i angażować społeczeństwo do aktywności fizycznej i edukacji w zakresie profilaktyki zdrowotnej, zaprosili gości, którzy zwrócą uwagę na ważne kwestie. Relacja wydarzenia będzie dostępna na Facebooku Onkobieg-u: https://www.facebook.com/onkobieg/posts/2646500518923085 , kanale Youtube Stowarzyszenia Sarcoma: https://youtu.be/LkRlULsQxXg a także na portalu: www.onkobieg.pl.

Niech otrzymane pakiety startowe przypominają biegaczom o dbaniu o formę zdrowotną przez cały rok, a pokonane kilometry niech dadzą realną siłę i szansę na zdrowie pacjentom.

W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo, które jest dla organizatorów priorytetem, Stowarzyszenie Sarcoma prosi o nie gromadzenie się na terenie Instytutu Onkologii, skąd prowadzone będzie studio 13 września 2020r.

Onkobieg ma szansę odbyć się dzięki wsparciu i zaufaniu wielu partnerów:

Partnerzy: M&M Consulting, Eko Cykl Organizacja Odzysku Opakowań S.A., Bristol-Myers Squibb, Novartis Poland Sp. z o.o., Fundacja Medicover, Compensa Towarzystwo Ubezpieczeń S.A., Swedish Orphan Biovitrum Sp. z o.o, Medicart Healthcare Sp. z o.o., Pierre Fabre, Sanofi-Aventis Sp. z o.o., Sidnet Solution Sp. z o.o., Sport Evolution, Only Only, Nashi Art., Immedica Pharma, RFWW"Rawag" Sp. z o.o., Brand24, Fresenius Kabi Polska Sp. z o.o, Garden Space sp. z o.o. , Loos Centrum Sp. z o.o., Project Zero Waste sp. z o.o., ZaniewiczMichniewska, Azaf sp. z o.o., LiveU, Future Gate sp. z o. o.

Partnerzy Misyjni: Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskie-Curie w Warszawie, Instytut Hematologii i Transfuzjologii, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie, Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej, Polskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej, Polskie Towarzystwo Onkologiczne, Polskie Towarzystwo Psychoonkologiczne, Kolegium Lekarzy Rodzinnych w Polsce, Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej, Sarcoma Patiens EuroNet, All.Can Polska, Akademia Czerniaka, Fundacja ANIKAR, Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych, Stowarzyszenie „Amazonki” Warszawa – Centrum, Warszawskie Stowarzyszenie Amazonek, Stowarzyszenie Pomocy Chorym na GITS, Stowarzyszenie Tłumaczy Polskiego Języka Migowego.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęła redakcja Radia Eska, Portal MedExpress.pl, redakcja czasopisma „Służba Zdrowia”, Portal ZwrotnikRaka.pl, Głos Pacjenta Onkologicznego, portal haloUrsynow.pl i portal cowdrowiu.pl.

Ogromne podziękowania za nieoceniony wkład w organizację dla Działu Administracji Centrum Onkologii – Instytut w Warszawie.

Patronat Honorowy nad wydarzeniem objęło Ministerstwo Zdrowia, Ministerstwo Sportu, Rzecznik Praw Pacjenta, burmistrz Dzielnicy Ursynów Robert Kempa.

Wszelkie pytania dotyczące „13. Onkobiegu Razem po zdrowie!” można kierować do organizatorów. Media zainteresowane przybyciem do studia Onkobiegowego znajdującego się pod Instytutem Onkologii w Warszawie proszone są o zgłoszenie takiej chęci do organizatorów.

KONTAKT:

Szymon Bubiłek – członek zarządu Stowarzyszenia Sarcoma