Polityka i społeczeństwo

MKiDN: 100-lecie Bitwy Warszawskiej. To już kilkaset wydarzeń na terenie całego kraju! (komunikat)

03.08.2020, 22:08aktualizacja: 03.08.2020, 22:08

- MKiDN informuje:

Koncerty, premiery filmów, konkursy, wystawy - również w przestrzeni wirtualnej - widowisko multimedialne pod hasłem "1920. Wdzięczni Bohaterom" i wreszcie wielkie otwarcie długo wyczekiwanego Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku. Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego wraz z instytucjami z całej Polski przygotowało kilkadziesiąt wydarzeń upamiętniających zwycięską Bitwę Warszawską. Ponadto, dzięki dotacjom przyznanym w ramach Programu "Niepodległa" na 100-lecie "Cudu nad Wisłą" zostanie zrealizowanych kilkaset oddolnych inicjatyw – często w małych miejscowościach.

Biuro Programu "Niepodległa" ogłosiło dziś wyniki naboru w ramach programu dotacyjnego "Koalicje dla Niepodległej". Decyzją Ministra Kultury i Dziedzictwa budżet programu został zwiększony o ponad 2,5 miliona złotych, dzięki czemu dofinansowanych zostało dużo więcej wydarzeń. Na inicjatywy organizowane przez samorządowe instytucje kultury i NGO "Niepodległa" przekazała ponad 4,5 miliona złotych.

W 100. rocznicę "Cudu nad Wisłą" oprócz kilkuset wydarzeń kulturalnych na terenie całego kraju, w Warszawie odbędą się też tradycyjna defilada i piknik organizowane przez Ministerstwo Obrony Narodowej oraz widowisko balonowe.

Bitwa Warszawska uznawana jest za jedną z najważniejszych bitew świata. Pod wspólnym hasłem #Wiktoria1920 w dziesiątkach miejsc i dzięki zaangażowaniu tysięcy Polaków upamiętniamy to wielkie polskie zwycięstwo!

Wybrane wydarzenia w ramach obchodów 100-lecia Bitwy Warszawskiej:

W piątek, 14 sierpnia o godz. 12 odbędzie się otwarcie Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku. Tego samego dnia o godz. 17 w Muzeum Narodowym w Warszawie odbędzie się premiera Filmu VR Wiktoria 1920.

Z kolei o godz. 20.30 w Teatrze Polskim odbędzie się galowy Koncert Ministerstwa Obrony Narodowej.

W sobotę, 15 sierpnia, o godz. 12 przed Grobem Nieznanego Żołnierza odbędzie się uroczysta Odprawa Wart, następnie defilada i pokaz sprzętu wojskowego.

Na godz. 20.45 na PGE Narodowym zaplanowano widowisko multimedialne "1920. Wdzięczni Bohaterom".

W niedzielę, 16 sierpnia, o godz. 20 w Teatrze Polskim premiera filmu "Wojna Światów".

Szczegółowe informacje dotyczące wydarzeń organizowanych w ramach 100. rocznicy Bitwy Warszawskiej dostępne są w załączonym pliku pdf oraz na stronie Biura Programu "Niepodległa".

kom/ ksi/ nmk/ lena/

Data publikacji 03.08.2020, 22:08