Startuje „Czas na czytanie” – projekt Wydawnictwa Sonia Draga realizowany w ramach programu „Kultura w sieci”

16.07.2020, 13:25aktualizacja: 16.07.2020, 13:25

Wydawnictwo Sonia Draga/Mirosław Neinert
W ostatnich miesiącach mierzymy się z nową rzeczywistością, częściej zostajemy w domach, szukamy kontaktu z kulturą, potrzebujemy rozrywki. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, Wydawnictwo Sonia Draga rozpoczyna realizację projektu „Czas na czytanie” w ramach programu „Kultura w sieci” finansowanego przez Ministerstwo Kultury.

„Ogromnie się cieszę na ten projekt, zwłaszcza że do współpracy zaprosiłam lokalne instytucje kultury – Teatr im. Stanisława Wyspiańskiego i Teatr Korez. Uważam, że takie interdyscyplinarne inicjatywy są wyrazem wzajemnego wsparcia i dają możliwość tworzenia oryginalnych projektów” – mówi Sonia Draga, prezes Grupy Wydawniczej Sonia Draga.

Już od 20 lipca na facebookowym profilu Wydawnictwa Sonia Draga dwa razy w tygodniu prezentowana będzie powieść Radka Knappa „Osioł na ósmym piętrze” (przeł. Jacek Stanaszek) w interpretacji Mirosława Neinerta, aktora i dyrektora katowickiego Teatru Korez.

Nawiązując do wspaniałej tradycji wschodnioeuropejskich prozaików, Radek Knapp w książce „Osioł na ósmym piętrze” opisuje przygody obiboka i poszukiwacza sensu życia, który ma nadzieję, że cierpliwość i przychylny los przyniosą mu kiedyś upragnione szczęście.

W ramach projektu odsłuchać będzie można także fragmenty innych powieści Wydawnictwa Sonia Draga. Zaplanowane są choćby wyimki z monumentalnej powieści Antonia Scuratiego „M. Syn stulecia” (przeł. Alina Pawłowska-Zampino) w interpretacji Grzegorza Przybyła, aktora Teatru Śląskiego.

Na profilu Wydawnictwa na Facebooku będą się pojawiać informacje o kolejnych realizacjach oraz dacie uruchomienia strony internetowej poświęconej akcji „Czas na czytanie”. Wydawnictwo Sonia Draga jest jednym z czołowych producentów audiobooków na polskim rynku. Wydało już ponad 240 tytułów i stale powiększa swoją ofertę. Bogata kolekcja kryminałów oraz literatury pięknej zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających miłośników książek.

Dzięki realizacji projektu „Czas na czytanie” Wydawnictwo chce dotrzeć do szerszego grona czytelników i zachęcić ich do korzystania z tej formy odbioru literatury. Audiobooki znakomicie sprawdzają się w podróżach krótkich i długich, w domu, podczas wykonywania innych czynności, a także w czasie uprawiania sportu.

Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach Programu „Kultura w sieci”.

Patronat medialny objęli: Gazeta Wyborcza, Polskie Radio Katowice, Smakksiazki.pl oraz profil Nie jestem Statystycznym Polakiem, lubię czytać książki.

KONTAKT:

ul. Fitelberga 1