Polityka i społeczeństwo

MON: Ustawa o weteranach działa (komunikat)

14.07.2020, 20:26aktualizacja: 14.07.2020, 20:26

- MON informuje:

Wbrew temu co piszą w artykule pt. „Kulawa ustawa. Jak MON obiecało weteranom pomoc i co z tego wyszło” redaktorzy portalu Onet, nowelizacja ustawy o weteranach umożliwiła najbardziej poszkodowanym żołnierzom m.in. darmowe leczenie.

Dzięki rozporządzeniu wykonawczemu do ustawy, które weszło w życie w kwietniu br. weterani ze stwierdzonym uszczerbkiem na zdrowiu powyżej 30% mogą liczyć na pełną refundację zakupu leków, które są im przepisywane przez lekarzy. W razie jakichkolwiek kłopotów z uzyskaniem dostępu do darmowych leków, stałej pomocy wszystkim weteranom udziela m.in. specjalne do tego powołana instytucja MON, czyli Centrum Weterana. Prawdopodobnie przypadki braku refundacji leków, wynikały z niewiedzy niektórych zakładów opieki zdrowotnej w kwestii możliwości ich przepisania danemu weteranowi poszkodowanemu.

W przypadku leków, które nie zostały przepisane weteranowi przez lekarza, suplementów diety czy prywatnej opieki zdrowotnej, Ministerstwo Obrony Narodowej zwraca ich ewentualne koszty, po przesłaniu odpowiednich dokumentów. Wszyscy weterani poszkodowani, o których mowa w artykule są uprawnieni do dodatku weterana poszkodowanego, który wynosi niemal 20 tys. zł rocznie i nie podlega opodatkowaniu, na finansowanie tego rodzaju medykamentów lub usług.

Każdy weteran poszkodowany może także ubiegać się o przyznanie zapomogi na zaspokojenie potrzeb bytowych i ochronę zdrowia. Zapomoga wydawana jest w drodze decyzji administracyjnej, a czas oczekiwania uzależniony jest m.in. od kompletności złożonego wniosku. W przypadku opisywanym przez redaktorów Onetu, Ministerstwo Obrony Narodowej musiało prosić zainteresowanego weterana o uzupełnienie niewłaściwej lub niekompletnej dokumentacji. Po jej uzupełnieniu, MON niezwłocznie przyznał zapomogę oraz sfinansował zakup protezy.

Autorzy artykułu wskazują na kwestie stosowania przesłanki przedawnienia w sprawach sądowych, które przeciwko MON wytoczyli niektórzy poszkodowani żołnierze. Większość tych spraw została rozpoczęta przed 2015 rokiem. Zgodnie z wytycznymi MON, przesłanka ta nie była stosowana do czasu wejścia w życie ustawy i rozporządzeń wykonawczych. Nowe przepisy umożliwiły dostęp do darmowych leków i darmowego leczenia (wszystkich schorzeń, nie tylko tych związanych z wypadkiem) dla najbardziej poszkodowanych żołnierzy, więc wnioski o „odszkodowanie na leczenie” stały się bezzasadne.

Przypominamy, że wszyscy bohaterowie tekstu Onetu otrzymali od Ministerstwa Obrony Narodowej odszkodowania, w niektórych przypadkach w wysokości kilkuset tysięcy złotych. Część z nich została również zatrudniona w resorcie obrony narodowej, na specjalnie utworzonych dla nich miejscach pracy.

Przypominamy najważniejsze zmiany wprowadzone ustawą o weteranach.

1. Zwiększenie dodatku dla weteranów poszkodowanych, którzy pobierają emeryturę lub rentę inwalidzką i mają orzeczony uszczerbek na zdrowiu ponad 30% - w wysokości od 10% do 50% najniższej emerytury.

2. Wprowadzenie dodatku dla weteranów poszkodowanych, którzy pobierają emeryturę lub rentę inwalidzką i mają orzeczony uszczerbek na zdrowiu od 1% do 9%.

3. Bezpłatne turnusy readaptacyjno-kondycyjne dla weteranów poszkodowanych z uszczerbkiem na zdrowiu co najmniej 30% wraz z jednym pełnoletnim członkiem rodziny.

4. Bezpłatne turnusy leczniczo-profilaktyczne dla żołnierzy, pracowników wojska oraz funkcjonariuszy SWW, SKW, Policji, Państwowej Straży Pożarnej, BOR/SOP, ABW, Agencji Wywiadu oraz Straży Granicznej, którzy wykonywali zadania poza granicami kraju. Ustawa wprowadzi też 50% zniżkę na pobyt dla jednego pełnoletniego członka rodziny.

5. Kompleksowa opieka medyczna dla osób z uszczerbkiem na zdrowiu co najmniej 30%, które doznały urazu lub nabyły chorobę podczas wykonywania zadań poza granicami państwa ponad limity finansowania określone przez NFZ. Finansowanie świadczeń będzie odbywać się z budżetu MON i innych, właściwych resortów.

6. Wszyscy weterani poszkodowani uzyskają ulgi w przejazdach środkami publicznego transportu zbiorowego oraz komunikacji miejskiej.

7. Weterani i weterani poszkodowani będą mogli bezpłatnie korzystać z hal sportowych, siłowni i pływalni jednostek samorządu terytorialnego.

8. Rozszerzenie pomocy finansowej na naukę dla weteranów poszkodowanych, którzy mają orzeczony uszczerbek na zdrowiu co najmniej 30%. Ustawa pozwoli dofinansowywać dwie formy kształcenia.

9. Ograniczenie wysokości opłaty za pobyt w Domu Weterana.

10. Dodatkowy urlop wypoczynkowy w wymiarze 5 dni roboczych dla żołnierzy zawodowych, funkcjonariuszy SWW, SKW, Policji, Państwowej Straży Pożarnej, BOR/SOP, ABW, Agencji Wywiadu oraz Straży Granicznej ze statusem weterana poszkodowanego.

11. Bezpłatny wstęp do muzeów państwowych dla weteranów i weteranów poszkodowanych.

12. Zwolnienie z podatku dochodowego w zakresie abonamentu RTV dla weteranów poszkodowanych oraz turnusów readaptacyjno-kondycyjnych.

13. Rozszerzenie definicji misji pokojowej/stabilizacyjnej, dzięki czemu status weterana lub weterana poszkodowanego będą mogli uzyskać m.in. uczestnicy międzynarodowych komisji kontroli i nadzoru nad zawieszeniem działań wojennych w Korei i Indochinach.

Przypominamy, że weterani oraz weterani poszkodowani już po raz drugi, dzięki wsparciu ministra Mariusza Błaszczaka będą uczestniczyli w międzynarodowych zawodach sportowo-rehabilitacyjnych dla weteranów „Invictus Games Haga”. Pierwsza edycja odbyła się w Australii, brali w niej udział również polscy weterani. Założeniem zawodów jest integracja weteranów i ich rodzin podczas wspólnych zawodów sportowych.

kom/ mst/ godl/

Data publikacji 14.07.2020, 20:26