Polityka i społeczeństwo

MEN: Już ponad 13 tys. zgłoszeń do bazy wypoczynku. W wyjazdach bierze udział prawie 435 tys. dzieci (komunikat)

13.07.2020, 17:10aktualizacja: 13.07.2020, 17:10

- MEN informuje:

Trwają wakacje. W tym roku ze względu na pandemię koronawirusa, obozy, kolonie czy półkolonie odbywają się przy uwzględnieniu określonych ograniczeń sanitarnych.

Bezpieczeństwo dzieci i opiekunów jest dla nas najważniejsze. Dlatego wspólnie z Głównym Inspektorem Sanitarnym i Ministerstwem Zdrowia przygotowaliśmy wytyczne dla organizatorów wypoczynku. Opisaliśmy w nich szczegółowe procedury, dzięki którym możliwe będzie ograniczenie ryzyka zakażenia wśród uczestników, a także opiekunów.

Rodzicom i dzieciom polecamy przygotowany przez nas „Poradnik bezpiecznego wypoczynku”. Można w nim znaleźć najpotrzebniejsze informacje dotyczące tego, o czym należy pamiętać, jak się przygotować i na co zwrócić szczególną uwagę podczas wakacji. Poradnik jest zamieszczony na stronie ministerstwa edukacji.

Z kolei na stronie www.wypoczynek.men.gov.pl znajduje się prowadzona przez nas baza wypoczynku. Dzięki niej w łatwy i szybki sposób rodzice sprawdzą wiarygodność organizatora kolonii czy obozu. Taki wyjazd musi być oficjalnie zgłoszony do właściwego kuratorium oświaty.

W bazie wypoczynku znajduje się obecnie ponad 13 tys. zgłoszeń zatwierdzonych przez kuratorów oświaty. Wciąż pojawiają się nowe zgłoszenia, dlatego liczby te cały czas się zmieniają.

Na chwilę obecną w zorganizowanych wyjazdach bierze udział prawie 435 tys. dzieci. Najchętniej uczestniczą one w wypoczynku krajowym – to blisko 280 tys. dzieci, półkoloniach – ponad 151 tys. i wyjazdach zagranicznych – niecałe 4 tys. dzieci i młodzieży.

Wśród krajów najchętniej wybieranych na letni wypoczynek są: Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Grecja, Malta, Słowacja i Włochy. Młodzież wyjedzie również do Niemiec, Bośni i Hercegowiny, Szwecji, Hiszpanii i Albanii.

Wszystkim wypoczywającym życzymy bezpiecznych udanych wakacji!

W załączeniu przesyłam nagranie w tym temacie, a poniżej spisaną wypowiedź.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP:serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść - z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo pokrewne. (PAP)

kom/ ryb/ mhr/

Data publikacji 13.07.2020, 17:10