Nauka i technologie

MK: Minister Kurtyka na spotkaniu „Grupy Przyjaciół Klimatu” (komunikat)

10.07.2020, 18:25aktualizacja: 10.07.2020, 18:25

- MK informuje:

Ambicje klimatyczne oraz możliwości osiągnięcia zobowiązań Porozumienia paryskiego to główne tematy spotkania „Grupy Przyjaciół Klimatu”, zorganizowanego przez ambasadorów Francji i Maroko przy ONZ. W wideokonferencji, która odbyła się 10 lipca 2020 r., uczestniczył minister Michał Kurtyka.

Spotkanie zostało zorganizowane z okazji przypadającej pod koniec tego roku 5. rocznicy podpisania Porozumienia paryskiego i odbyło się z udziałem byłego przewodniczącego COP21, Laurent Fabiusa, oraz innych zaproszonych prezydentów kolejnych szczytów klimatycznych w ramach tzw. klubu prezydentów COP.

„W 2015 r., pod kierownictwem Laurenta Fabiusa, udało nam się zgromadzić cały świat wokół jednego celu – przeciwdziałania zmianom klimatu w najbardziej ambitny sposób, zgodnie z naszymi możliwościami i różnymi warunkami krajowymi. W 2016 r., pod przewodnictwem Salahedinne’a Mezouara, zaskoczyliśmy świat najszybszym wejściem w życie traktatu wielostronnego. W 2018 r. podczas COP24 w Polsce sfinalizowaliśmy tzw. „Pakiet katowicki”, dający wytyczne dla prawidłowego wdrażania Porozumienia paryskiego” – przypomniał minister Kurtyka.

„Nikt nie przypuszczał, że dziś będziemy w zupełnie innych okolicznościach. Żadne z wcześniejszych wyzwań nie zniknęło, ale pojawiły się nowe, równie poważne” – dodał.

Zdaniem ministra klimatu Michała Kurtyki, w ramach odbudowy gospodarek po pandemii koronawirusa, należy kontynuować transformację energetyczną – zapewnić ukończenie trwających, kluczowych projektów energetycznych, wzmocnić przemysł i łańcuchy dostaw technologii niskoemisyjnych, a także zapewnić zachęty do przyszłych inwestycji.

„W Polsce mamy już programy publiczne wspierające termomodernizację, fotowoltaikę i elektromobilność. Planujemy również poważne działania dot. naszych pierwszych morskich farm wiatrowych” – poinformował.

W opinii ministra Kurtyki należy zadbać też o to, by ożywienie gospodarcze po pandemii miało również aspekt społeczny, by sprzyjało sprawiedliwej i solidarnej transformacji.

„Budowa gospodarki bezemisyjnej, aby cieszyć się poparciem, musi rozwiązywać nasze obecne i przyszłe problemy gospodarcze i społeczne. Dlatego pierwszeństwo powinniśmy przyznać tworzeniu miejsc pracy, restrukturyzacji najbardziej dotkniętych regionów i likwidacji ubóstwa energetycznego” – powiedział.

Jak podkreślił Michał Kurtyka, minister klimatu, nadszedł czas dla wspólnoty międzynarodowej, by rzetelnie spojrzeć na obecne cele polityki klimatycznej.

„Pandemia z pewnością utrudnia ten proces, ale plany odbudowy mogą otworzyć nieoczekiwane możliwości w tym zakresie” – zauważył.

„Jednak co najważniejsze – musimy ostatecznie doprowadzić do wykonania umowy paryskiej. Realizacja naszych wspólnych i indywidualnych obietnic jest tym, na czym polega prawdziwa ambicja” – zaznaczył minister Kurtyka.

kom/ ryb/

Data publikacji 10.07.2020, 18:25