Polityka i społeczeństwo

MSZ: Wizyta Ministra Spraw Zagranicznych Jacka Czaputowicza w Madrycie (komunikat)

10.07.2020, 19:24aktualizacja: 10.07.2020, 19:24

- MSZ informuje:

- Jesteśmy zainteresowani pogłębieniem dialogu politycznego z Hiszpanią, szczególnie w ramach stałych mechanizmów polsko-hiszpańskich konsultacji międzyrządowych, forów parlamentarnych i wizyt na najwyższym szczeblu, oraz dalszą intensyfikacją współpracy dwustronnej w dziedzinie obronności, handlu, inwestycji i turystyki oraz kultury, nauki i edukacji – powiedział minister Jacek Czaputowicz podczas dzisiejszej wizyty w Hiszpanii.

Wizyta w Madrycie odbyła się na zaproszenie Minister Spraw Zagranicznych, Unii Europejskiej i Współpracy Królestwa Hiszpanii Aranchy González Laya. Rozmowy ministrów były okazją do omówienia najważniejszych kwestii z zakresu polityki europejskiej i aktualnej sytuacji międzynarodowej. Szefowie dyplomacji dyskutowali m.in. na temat strategii wychodzenia Polski i Hiszpanii z kryzysu wywołanego pandemią COVID-19. Podkreślili poparcie dla ambitnych Wieloletnich Ram Finansowych na lata 2021-2027 i Europejskiego Instrumentu Odbudowy. Potwierdzili także priorytetowy charakter Europejskiej Polityki Sąsiedztwa dla obu krajów i potrzebę przyznania naszym sąsiadom adekwatnego wsparcia finansowego w ramach nowego budżetu wieloletniego UE.

Ważnym tematem spotkania była też przyszłość współpracy polsko-hiszpańskiej w NATO oraz rozwój relacji transatlantyckich.

W dyskusji na temat polityki wschodniej UE ministrowie wskazali na zagrożenia wynikające z prowadzonej przez Rosję polityki konfrontacji. - Zgodziliśmy się, że wobec wielu zagrożeń i wyzwań UE musi być jeszcze bardziej efektywna w wypracowywaniu odpowiedzi na najpilniejsze potrzeby państw członkowskich. W tym kontekście wysoko cenimy współpracę z Hiszpanią w ramach prac grupy pięciu największych państw członkowskich UE – powiedział szef polskiej dyplomacji.

kom/ ryb/ jar/

Data publikacji 10.07.2020, 19:24