Firma Altman Solon powstaje w wyniku fuzji podmiotów Solon Management Consulting oraz Altman Vilandrie & Company

06.07.2020, 12:52aktualizacja: 06.07.2020, 12:52

W wyniku fuzji powstaje największa firma konsultingowa ds. strategii globalnych, ukierunkowana w całości na sektory telekomunikacji, mediów i technologii (TMT).

WARSZAWA, Polska, 3 lipca 2020 r. /PRNewswire/ -- Wiodące grupy konsultingowe, Altman Vilandrie & Company i Solon Management Consulting, ogłosiły dziś połączenie sił oraz wspólne utworzenie największej na świecie firmy świadczącej usługi konsultingowe skierowane wyłącznie do podmiotów działających w sektorach telekomunikacji, mediów i technologii (TMT). Jest to ukoronowanie dziesięcioletniej współpracy pomiędzy dwoma podmiotami, które ma na celu zwiększenie ich globalnego zasięgu oraz wykorzystanie wspólnego doświadczenia i umiejętności na potrzeby liderów rynkowych, marek „idących pod prąd” oraz inwestorów z branży TMT z całego świata.

Zespół specjalistów branżowych Altman Solon łączy dogłębna wiedza rynkowa oraz pasja i ciekawość intelektualna, dzięki której są gotowi rozwiązywać złożone problemy strategiczne i tworzyć rzeczywiste rozwiązania dla podmiotów z branży TMT. Altman Solon wspiera swoich klientów w identyfikowaniu, rozwijaniu i wdrażaniu strategii spółek, nowych modeli wejścia na rynek, innowacji cyfrowych, a także fuzji i przejęć o zasięgu globalnym. Pomaga także inwestorom zrozumieć rynek, przeprowadzić audyt zgodny z praktyką branżową (ang. due diligence) oraz podejmować decyzje o dużym ryzyku w sposób pewny.

W okresie poprzedzającym fuzję Altman Vilandrie & Company i Solon Management Consulting były liderami na swoich rynkach: firma Altman Vilandrie & Company skupiała się obszarze obu Ameryk, zaś działalność Solon Management Consulting była ukierunkowana na Europę i Afrykę. Oba podmioty kształtowały strategie i wdrożyły wiele spośród przełomowych dla obecnej epoki działań w sektorach TMT, takich jak tworzenie sieci światłowodowych i 5G, wspieranie spółek działających na globalnym rynku mediów w dostosowaniu się do zakłóceń w obszarze OTT i usług transmisyjnych, udzielanie porad wiodącym firmom technologicznym w kwestii strategii wejścia na rynek SaaS i usług chmury obliczeniowej, a także analiza porozumień i tworzenie możliwości w obszarze TMT dla wiodących prywatnych inwestorów w projektach kapitałowych i infrastrukturalnych z całego świata. Altman Solon, powstała w wyniku fuzji dwóch ugruntowanych podmiotów, jest największą na świecie firmą konsultingową ds. strategii globalnych, ukierunkowaną na sektory TMT. Jej zespół, który liczy ok. 300 pracowników zatrudnianych w placówkach w Bostonie, Londynie, Mediolanie, Monachium, Nowym Jorku, Paryżu, San Francisco i Warszawie, ma na koncie zrealizowane z powodzeniem projekty w ponad stu krajach.

Rory J. Altman i Patrick Bellenbaum przyjmą w Altman Solon równorzędne funkcje partnerów zarządzających. Powstała w wyniku fuzji firma, która z dniem dzisiejszym zyskuje pełną zdolność operacyjną, obejmuje wszystkich partnerów z dwóch odrębnych dotąd firm.

Rory J. Altman, założyciel Vilandrie & Company (2002 r.), obecnie partner zarządzający w Altman Solon: „Zawsze staraliśmy się zapewniać naszym klientom z branży telekomunikacji, mediów i technologii przewagę konkurencyjną opartą na dogłębnej wiedzy specjalistów ds. strategii TMT. Fuzja dwóch doskonale prosperujących firm sprawia, że działania te wchodzą na wyższy poziom. Altman Solon zyskuje jednolite kompetencje w zakresie rozwiązywania globalnych problemów w obszarze TMT z wykorzystaniem wiedzy specjalistycznej pozyskanej w oparciu o większą liczbę rynków, sytuacji i klientów, w połączeniu z największym zespołem dedykowanych talentów z sektora TMT, który tylko my możemy zaoferować”.

Patrick Bellenbaum, partner i dyrektor zarządzający w Solon Management Consulting oraz partner zarządzający w Altman Solon: „Zawsze odczuwaliśmy i będziemy odczuwać naturalne pragnienie utrzymania się w czołówce podmiotów z branży TMT. Obecnie, w jeszcze większym stopniu niż wcześniej, nasi klienci mogą skorzystać na zrozumieniu najlepszych praktyk ogólnoświatowych, scenariuszy biznesowych i nowinek technologicznych. Fuzja dwóch firm o tak ugruntowanej pozycji niewątpliwie to ułatwi. Altman Solon, powstała w wyniku fuzji, jest jedyną firmą konsultingową oferującą podmiotom z sektorów TMT konkretne porady na terenie Europy, obu Ameryk, a także Afryki i Azji. Jestem dumny z naszego zespołu i tego, co udało nam się osiągnąć. Jednocześnie ekscytuje mnie fakt połączenia sił naszych wyspecjalizowanych konsultantów z całego świata w procesie świadczenia najbardziej kompleksowych usług konsultingowych w branży TMT”.

Altman Solon

Altman Solon jest firmą konsultingową ds. strategii globalnych, która działa w sektorach telekomunikacji, mediów i technologii (TMT). Naszych konsultantów łączy pasja i ciekawość intelektualna ukierunkowana na sektory TMT i współpraca z liderami rynkowymi, markami „idącymi pod prąd” oraz inwestorami w wyżej wymienionych dziedzinach.

W skład naszego zespołu działającego w oparciu o model współpracy wchodzą eksperci i analitycy danych, którzy wykorzystują swoje doświadczenie i umiejętności, aby tworzyć rzeczywiste rozwiązania dla globalnych podmiotów z sektorów TMT. Wspieramy naszych klientów korporacyjnych w identyfikowaniu, rozwijaniu i wdrażaniu strategii spółek, nowych modeli wejścia na rynek, innowacji cyfrowych, a także fuzji i przejęć o zasięgu globalnym. Pomagamy inwestorom zrozumieć rynek, przeprowadzić audyt zgodny z praktyką branżową oraz podejmować decyzje o dużym ryzyku w sposób pewny.

Firma Altman Solon powstała w 2020 r. w wyniku fuzji dwóch podmiotów: Altman Vilandrie & Company i Solon Management Consulting. Utworzenie największej na świecie firmy konsultingowej ds. strategii globalnych, ukierunkowanej w całości na sektory TMT, stanowiło ukoronowanie dziesięcioletniej współpracy transatlantyckiej.

Altman Solon posiada rozległy zasięg międzynarodowy. Firma zatrudnia ok. 300 pracowników w oddziałach w Bostonie, Londynie, Mediolanie, Monachium, Nowym Jorku, Paryżu, San Francisco i Warszawie, mając na koncie zrealizowane z powodzeniem projekty w ponad stu krajach.

Dalsze informacje na stronie: www.altmansolon.com.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1200170/Altman_Solon.jpg

Źródło: Altman Solon

Kontakt dla mediów: W celu umówienia wywiadu lub uzyskania dalszych informacji, prosimy o kontakt z Gilesem Barronem lub Ivaną Farthing w Diffusion: e-mail: altmansolon@diffusionpr.com, tel. +44-(0)207-291-0230.

Data publikacji 06.07.2020, 12:52
Źródło informacji PR Newswire