MF/KAS: KAS i policja zlikwidowały nielegalną fabrykę papierosów (komunikat)

03.06.2020, 11:49aktualizacja: 03.06.2020, 11:49

- MF/KAS informuje:

Wielkopolska: KAS i policja zlikwidowały nielegalną fabrykę papierosów

- Funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej, Wydziału Taktyczno-Operacyjnego Ministerstwa Finansów oraz Komendy Miejskiej Policji w Poznaniu rozbili zorganizowaną grupę przestępczą.

- Zajmowała się ona produkcją i wprowadzaniem na rynek nielegalnych wyrobów tytoniowych.

- Szacowane straty Skarbu Państwa z tytułu nieopłaconych podatków to 1 mln 250 tys. zł.

26 maja 2020 r. na polecenie Prokuratury Okręgowej w Poznaniu, funkcjonariusze przeszukali wytypowane lokalizacje na terenie województw wielkopolskiego i lubuskiego. Były to zarówno miejsca produkcji papierosów, jak i zamieszkania członków grupy przestępczej oraz drukarnie, przygotowujące podrobione opakowania.

Funkcjonariusze znaleźli 334 tys. szt. nielegalnych papierosów, 33 kg tytoniu, 650 tys. zł oraz 131 pakietów opakowań popularnych marek papierosów z podrobionymi znakami towarowymi. Zabezpieczono również maszyny wykorzystywane do produkcji. W trakcie akcji zatrzymano 12 osób, zaangażowanych w nielegalną produkcję i dystrybucję.

Jak ustalono, zorganizowana grupa przestępcza działała co najmniej od sierpnia 2019 r., narażając Skarb Państwa na straty z nieopłaconych podatków na ok. 1 mln 250 tys. zł.

Za popełnione przestępstwa podejrzanym grozi kara pozbawienia wolności do lat 5. Na wniosek Prokuratury Okręgowej w Poznaniu, sześć osób zostało tymczasowo aresztowanych, pięć objęto policyjnym dozorem, a wobec jednej zastosowano poręczenie majątkowe.

Materiał wideo:https://youtu.be/uZdBSxuBr50

Zdjęcia z przeprowadzonej akcji dostępne w załączniku.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ jml/ lena/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE