Polityka i społeczeństwo

MAP: Zaprzestaliśmy wyprzedaży majątku narodowego (komunikat)

29.05.2020, 01:54aktualizacja: 29.05.2020, 01:54

- MAP informuje:

Odpowiedzialność, sprawność, skuteczność - to motyw przewodni wystąpienia sejmowego wicepremiera, Ministra Aktywów Państwowych Jacka Sasina. Sejm odrzucił wniosek o wotum nieufności wobec wicepremiera.

- Zaprzestaliśmy wyprzedaży majątku narodowego, co było znakiem firmowym koalicji PO-PSL. My repolonizujemy ten majątek. Konsolidujemy spółki Skarbu Państwa, by dawać im szanse skutecznego działania i konkurencji na europejskim rynku a także dawać możliwości inwestycji. Dlatego doprowadziliśmy do fuzji Orlenu i Energi. Dlatego chcemy i dyskutujemy dzisiaj z Komisją Europejską fuzję Orlenu z Lotosem. Dlatego również tworzony jest Holding Spożywczy, po to, by były to mocne podmioty na polskim rynku – mówił podczas debaty wicepremier Jacek Sasin.

Minister aktywów państwowych podkreślał, że robi wszystko, by spółki funkcjonowały jak najlepiej.

- Udało nam się doprowadzić do tego, że spółki skarbu państwa służą obywatelom – stwierdził.

Zdaniem Jacka Sasina na uwagę zasługuje także zdecydowana polityka wobec rosyjskiego Gazpromu. Współpraca z PGNiG i właściwe przygotowanie skargi do Trybunału Arbitrażowego w Sztokholmie dało pozytywny efekt. Ostatecznie Gazprom przegrał i musi zwrócić PGNiG ponad 6 mld złotych. Ponadto niemiecki regulator Bundesnetzagentur odmówił udzielenia derogacji od prawa unijnego dla gazociągu Nord Stream 2. W praktyce oznacza to, że inwestycja ta może stanąć pod znakiem zapytania.

Wicepremier Sasin mówił również o koordynowanej przez Ministerstwo Aktywów Państwowych walce spółek skarbu państwa z pandemią. Spółki przekazały na ten cel ponad 170 mln zł, wspierały służbę zdrowia darowiznami, sprowadzały z zagranicy sprzęt medyczny i środki ochrony. Podkreślił też rolę Komisji ds. Reformy Nadzoru Właścicielskiego, która opracowała już pierwsze projekty zmian legislacyjnych.

- Po raz kolejny okazało się, że kapitał ma narodowość - podsumował Jacek Sasin. Podkreślił też, że prawdziwe powody wniosku o jego odwołanie są pozamerytoryczne.

- Może warto powiedzieć, co jest prawdziwym powodem, dlaczego chcecie mnie odwołać. Zaprzestaliśmy wyprzedaży majątku narodowego, co było znakiem firmowym koalicji PO-PSL - mówił wicepremier.

Podczas debaty Sejmowej poseł Prawa i Sprawiedliwości Wojciech Zubowski podkreślił, że wniosek o wotum nieufności pojawił się dlatego, że „wicepremier Jacek Sasin jest skutecznym ministrem aktywów państwowych.

Irytuje was, że prowadziliśmy działania repolonizacyjne”. Dodał, że Jacek Sasin przeprowadził spółki przez trudny czas pandemii.

Premier Mateusz Morawiecki zauważył z kolei, że szef resortu aktywów państwowych jest współtwórcą polskiej polityki gospodarczej.

- Mam pełne przekonanie, że pan premier Sasin jest najlepszą osobą stojąca na straży polskiego kapitału, polskiej własności – mówił szef rządu.

Wniosek o wotum nieufności uznał za kuriozalny, ponieważ oskarża się w nim wicepremiera o aktywne działanie, w tym związane z wyborami prezydenckimi.

Zdaniem premiera, do winy powinna się przyznać opozycja. Mateusz Morawiecki, wyrażając pełne zaufanie do Jacka Sasina, odniósł się również do jego zasług związanych z walką z epidemią koronawirusa, budową kolejnych tarczy antykryzysowych i ochroną miejsc pracy.

kom/ dka/wr/

Data publikacji 29.05.2020, 01:54