Wspierana przez grupę Blackstone spółka Phoenix Tower International podpisuje umowę z operatorem eir w zakresie własności i eksploatacji masztów antenowych w Irlandii

26.05.2020, 12:17aktualizacja: 26.05.2020, 12:17

BOCA RATON, Floryda i DUBLIN, 26 maja 2020 r. /PRNewswire/ -- Spółka Phoenix Tower International („Phoenix") ogłosiła podpisanie umowy z irlandzkim operatorem eir w zakresie zakupu ponad 650 istniejących i przejęcia nowo wybudowanych masztów sieci bezprzewodowej przez okres 8 lat w całej Irlandii w formule build-to-suit. Transakcja sprawiła, że spółka Phoenix stała się największym dostawcą infrastruktury masztowej w Irlandii, znacznie powiększając swój udział w rynku europejskim i utrwaliła jej wysoką pozycję w Europie, Stanach Zjednoczonych, Ameryce Łacińskiej i na Karaibach. Zamknięcie transakcji podlega zwyczajowym wstępnym warunkom dla tego typu umów. Spółki Phoenix i eir zawarły długoterminowe partnerstwo w ramach którego eir będzie obsługiwał stacje przez okres co najmniej 20 lat.

„Wejście na rynek irlandzkiej infrastruktury sieci bezprzewodowych i nawiązanie partnerstwa z eir przy okazji tak ważnej transakcji to dla nas świetna wiadomość. Pandemia COVID-19 dotknęła wszystkie nasze społeczności i sprawiła, że zwróciliśmy uwagę na to, jak istotna dla wspierania światowego handlu, gospodarki i życia społecznego jest infrastruktura sieci bezprzewodowych. Jej rola nie zmniejszy się w trakcie odbudowy gospodarek poszczególnych państw w nadchodzących miesiącach i latach" - powiedział Dagan Kasavana, dyrektor generalny Phoenix Tower International.

„Irlandia stanowi ważny ośrodek gospodarczy dla Europy i całego świata. Jesteśmy dumni, że możemy wspierać eir w zakresie ciągłej rozbudowy infrastruktury w tym kraju. Dzięki transakcji, skala światowej działalności PTI jeszcze się powiększyła, a długoterminowe partnerstwo z eir to dla nas powód do dużej satysfakcji" - powiedział Tim Culver, dyrektor wykonawczy Phoenix Tower International.

„Wspólnie z eir będziemy mogli zapewnić lepsze parametry łączności bezprzewodowej dla jej klientów. Umowa jest wyrazem strategii spółki Phoenix, która obejmuje wchodzenie na rozwojowe rynki w roli partnera najlepszych lokalnych operatorów sieci bezprzewodowych - powiedział Jasvinder Khaira, starszy dyrektor zarządzający Blackstone Tactical Opportunities. - Spółka Phoenix angażuje się w rozwój w Europie i poszukiwanie możliwości wspierania operatorów oraz wdrażania rewolucji, jaką niesie ze sobą technologia 5G".

Phoenix Tower International

Phoenix Tower International („Phoenix"), po uwzględnieniu bieżącej transakcji, będzie właścicielem i operatorem 9 tys. masztów, 986 km światłowodów i ponad 80 tys. innych obiektów infrastruktury sieci bezprzewodowych i infrastruktury pomocniczej w Stanach Zjednoczonych, Argentynie, Boliwii, Kolumbii, Kostaryce, Republice Dominikany, Ekwadorze, Salwadorze, Francji, Gwatemali, Irlandii, Jamajce, Meksyku, Panamie i Peru.

Spółka Phoenix powstała w 2013 r. i od początku przyświecała jej misja zostania głównym dostawcą infrastruktury dla operatorów sieci bezprzewodowych w obu Amerykach i na innych dynamicznie rozwijających się rynkach. Do inwestorów lokujących swój kapitał w spółce należą fundusze zarządzane przez Blackstone Tactical Opportunities i John Hancock oraz członkowie kadry kierowniczej Phoenix. Więcej informacji na stronie internetowej www.phoenixintnl.com.

Usługi doradztwa prawnego dla PTI świadczyły kancelarie Freshfields Bruckhaus Deringer oraz Arthur Cox.

eir

eir jest największym operatorem usług stacjonarnej sieci telekomunikacyjnej w Irlandii, oferującym łącza szerokopasmowe, połączenia głosowe, kanały telewizyjne i usługi danych dla gospodarstw domowych, małych i dużych firm oraz instytucji publicznych.

eir jest także trzecim co do wielkości operatorem sieci komórkowych w Irlandii, jeśli chodzi o skalę przychodów i liczbę klientów. Spółka zarządza usługami eir mobile i GoMo.

Dział hurtowy eir, open eir, jest największym hurtowym operatorem telekomunikacyjnym w Irlandii, zapewniającym produkty i usługi krajowym i międzynarodowym klientom hurtowym w całym spektrum rynków regulowanych i nieregulowanych.

Za rok obrotowy kończący się 30 czerwca 2019 r. cała grupa uzyskała łączny przychód w wysokości 1,249 mld euro i skorygowany zysk EBITDA na poziomie 578 mln euro.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/285758/pti_logov_rgb_Logo.jpg

Źródło: Phoenix Tower International