Otwarcie wystawy „Niezwykły dar Króla. Pokaz naczyń z serwisu sułtańskiego ze zbiorów polskich”

26.05.2020, 12:34aktualizacja: 26.05.2020, 12:34

Półmisek, 1776, Królewska Manufaktura Fajansu w Belwederze, (zb. fotograficzne Zamku)
28 maja 2020 r., godz. 11.00
<p>
<p>Sala Gwardii Konnej Koronnej
<p>Wystawa unikatowej ceramiki jest pierwszą ekspozycją w Zamku Królewskim w Warszawie po wznowieniu jego działalności. Prezentacja zespołu naczyń z serwisu sułtańskiego to wyjątkowe wydarzenie nie tylko w historii wystaw zamkowych, ale również w skali kraju. Pokazywany w Zamku po raz pierwszy, serwis ten jest najsłynniejszym dziełem Królewskiej Manufaktury Fajansu w Belwederze, założonej przez Stanisława Augusta i działającej w latach 1770–1780.

Bezcenny komplet stołowy wykonany w 1776 r. król przesłał w darze sułtanowi tureckiemu Abdulowi Hamidowi I, za pośrednictwem posła tureckiego Numan-beya, przebywającego z wizytą w Warszawie. Na naczyniach umieszczono malowaną złotem inskrypcję w języku tureckim, opracowaną przez nadwornego tłumacza języka tureckiego, Antoniego Kruttę. W przekładzie brzmi ona: „Te prezenta i dary posyła Padyszachowi rodu Osmana Król Lechów ażeby najzupełniejszą miłość i szczerą życzliwość okazać. W stolicy Warszawie”. Drugiego zestawu tych wyrobów, już bez dedykacji, monarcha używał w Zamku Królewskim w Warszawie, co potwierdza zapis w inwentarzu z 1795 r.

Z odnotowanych w belwederskiej manufakturze 280 naczyń do pałacu Topkapi w Stambule trafiło 160. Do dziś, łącznie z obiektami należącymi do króla Stanisława Augusta, przetrwało ok. 90 elementów, rozproszonych w zbiorach prywatnych i muzealnych w Europie oraz USA. Najwięcej obiektów – 52 półmiski, talerze i solniczki – zachowało się w pałacu Topkapi. W Polsce ocalało 19 naczyń, z czego aż 8 znajduje się w Zamku Królewskim w Warszawie.

Wystawa będzie czynna do 13 września br.

Zapraszamy!

Zdjęcie: półmisek, 1776, Królewska Manufaktura Fajansu w Belwederze, dep. Fundacji Zbiorów im. Ciechanowieckich w zamku Królewskim w Warszawie (zb. fotograficzne Zamku)

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 26.05.2020, 12:34