Polityka i społeczeństwo

PK: Zatrzymania i areszt za wymuszenie rozbójnicze (komunikat)

24.04.2020, 09:08aktualizacja: 24.04.2020, 09:08

- PK informuje:

Prokuratura Okręgowa w Warszawie nadzoruje śledztwo w sprawie wymuszenia rozbójniczego, dokonanego na szkodę przedsiębiorcy z powiatu płockiego. W toku postępowania funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji zatrzymali 2 osoby do tej sprawy. Zatrzymani usłyszeli zarzuty i zastosowano wobec nich środki zapobiegawcze, w tym jedną aresztowano. Funkcjonariusze wykonali także szereg innych czynności, między innymi przeszukali pojazd służący do popełnienia przestępstwa oraz miejsca pobytu podejrzanych i przez nich użytkowane.

Użyli siekiery i wymusili haracz.

Sprawcy grożąc pokrzywdzonemu pozbawianiem życia i zadając mu ciosy siekierą wymusili od niego haracz w kwocie 15 tysięcy zł. Miała to być "opłata" za możliwość prowadzenia działalności gospodarczej w Warszawie. Michał S. zawiózł Huberta K. po odbiór pieniędzy od pokrzywdzonego, a następnie przewoził uzyskany haracz w ustalone wcześniej miejsce.

Do zatrzymania sprawców doszło bezpośrednio po przekazaniu pieniędzy przez pokrzywdzonego.

Usłyszeli zarzuty.

Prokurator przedstawił podejrzanemu Hubertowi K. zarzut wymuszenia rozbójniczego (art. 282 kodeksu karnego), zaś Michał S. usłyszał zarzut udzielenia pomocy przy wymuszeniu rozbójniczym. Podejrzanym grozi kara do 10 lat pozbawienia wolności.

Środki zapobiegawcze.

Wobec podejrzanego Huberta K., na wniosek prokuratora, sąd zastosował środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na 3 miesiące. Drugi z podejrzanych - Michał S. został objęty przez prokuratora dozorem Policji.

kom/ sic/

Data publikacji 24.04.2020, 09:08