Polityka i społeczeństwo

PK: Kolejne zarzuty i areszt w sprawie działalności zorganizowanej grupy przestępczej powiązanej z środowiskiem pseudokibiców klubu piłkarskiego KS Cracovia Kraków (komunikat)

03.04.2020, 10:50aktualizacja: 03.04.2020, 10:50

- PK informuje:

Na polecenie prokuratora Małopolskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Krakowie funkcjonariusze Zarządu Centralnego Biura Śledczego Policji w Krakowie 30 marca 2020 roku zatrzymali Krzysztofa G. – członka zorganizowanej grupy przestępczej powiązanej z środowiskiem pseudokibiców klubu piłkarskiego KS Cracovia Kraków.

Podczas przeszukania miejsca zamieszkania oraz pobytu Krzysztofa G. ujawniono plantację 330 krzaków konopi innych niż włókniste (marihuany) oraz co najmniej 250 tabletek substancji psychotropowej o nazwie MDMA, półprodukty (wypełniacze) do produkcji tabletek oraz dwa urządzenia do wytwarzania tabletek. Nadto zabezpieczono szereg innych przedmiotów i substancji, które prawdopodobnie mogą być wykorzystywane do wytwarzania lub przerabiania substancji psychotropowych oraz sterydów anabolicznych. Zatrzymany usłyszał szereg zarzutów i na wniosek prokuratora został aresztowany przez sąd na 3 miesiące

Kontynuacja działań śledczych

Śledztwo, w toku którego dokonano zatrzymania Krzysztofa G. toczy się przeciwko Magdalenie K. o przestępstwo z art. 258 § 3 k.k. Stanowi ono kolejny wątek i kontynuację postępowania zakończonego 24 grudnia 2019 roku skierowaniem do Sądu Okręgowego w Krakowie aktu oskarżenia przeciwko Mariuszowi Z. i dziewiętnastu innym podejrzanym o przestępstwa z art. 258 § 3 k.k.

Usłyszał zarzuty

Prokurator przedstawił Krzysztofowi G. zarzuty związane z udziałem w zorganizowanej grupie przestępczej, udziału w obrocie znaczną ilością marihuany (18 kg) oraz znaczną ilością mefedronu (7 kg), jak też uprawę konopi innych niż włókniste (marihuany) mogącej dostarczyć znacznej ilości tego środka odurzającego (330 krzaków) oraz wyprodukowanie znacznej ilości tabletek substancji psychotropowej o nazwie MDMA (co najmniej 250 sztuk). Podejrzanemu grozi kara do 20 lat pozbawienia wolności.

kom/ mom/ mark/

Data publikacji 03.04.2020, 10:50