MF/KAS: Opolska KAS ujawniła ponad 5,5 mln papierosów bez akcyzy (komunikat)

31.03.2020, 17:03aktualizacja: 31.03.2020, 17:03

- MF/KAS informuje:

Wykryliśmy ponad 5,5 mln papierosów bez akcyzy między płatkami owsianymi

- Funkcjonariusze opolskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) wspólnie z funkcjonariuszami Straży Granicznej (SG) z Jeleniej Góry wykryli papierosy bez polskich znaków akcyzy o wartości ponad 4 mln zł.- Straty Skarbu Państwa, gdyby trafiły na rynek, wyniosłyby ponad 5 mln zł.

26 marca 2020 r. funkcjonariusze KAS i SG kontrolowali samochody ciężarowe jadące z Czech do Polski. Podczas kontroli jednego z pojazdów okazało się, że kierowca przewoził przeterminowane płatki owsiane, za którymi znajdowały się kartony z papierosami bez polskich znaków akcyzy.

Wykryty ładunek to ponad 5,5 mln szt. papierosów o wartości ponad 4 mln zł.

Gdyby nielegalny ładunek trafił do sprzedaży, straty Skarbu Państwa wyniosłyby ponad 5 mln zł.

Kierowca został zatrzymany do dyspozycji prokuratora, dalsze czynności w sprawie prowadzi Opolski Urząd Celno-Skarbowy w Opolu.

kom/ ryb/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE