CIR: Programiści walczą z wirusem w Cyberprzestrzeni – pod patronatem GovTech Polska startuje hackathon HackCrisis (komunikat)

17.03.2020, 17:02aktualizacja: 17.03.2020, 17:02

- CIR informuje:

O godzinie 16:00 we wtorek, 17 marca ruszył HackCrisis – największy w Polsce wirtualny hackathon poświęcony zagadnieniom związanym z epidemią choroby COVID-19. Do najbliższej niedzieli programiści będą opracowywać rozwiązania technologiczne i mają szansę – poza nagrodami pieniężnymi – wygrać też szansę dalszych prac nad swoimi rozwiązaniami.

Hackathon powstał w odpowiedzi na ogromną liczbę spontanicznych zgłoszeń programistów i firm technologicznych chcących wesprzeć Rząd w walce z wirusem. Jest rezultatem współpracy GovTech Polska, programu funkcjonującego w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów mającego na celu angażowanie społeczności we wprowadzanie innowacji do sektora publicznego oraz DO OK S.A – polskiej spółki technologicznej o zasięgu międzynarodowym – członków założycieli Software Development Association Poland.

Celem wydarzenia jest wykorzystanie kreatywnego potencjału przedsiębiorców, deweloperów, zespołów naukowych i innych twórców technologii do tworzenia rozwiązań mogących realnie wspomóc Rząd i społeczeństwo w obecnej sytuacji. Rozwiązania proponowane przez uczestników powinny zapewnić poczucie nadziei i bezpieczeństwa w obliczu rozwijającego się kryzysu oraz dać społeczeństwu dostęp do rzetelnych informacji.

Hackathon przeprowadzony będzie w całości online. Programiści będą rozwiązywać zadania w trzech kategoriach tematycznych:

- Izolacja – jak wesprzeć tych, którzy ze względu na chorobę lub kwarantannę muszą zostać w domu

- Edukacja – jak produktywnie wykorzystać czas zamknięcia szkół i uczelni

- Fakty i dane – jak zapewnić skuteczną walkę z dezinformacją.

Zwycięzca każdej kategorii dostanie 20 000 złotych nagrody. Oprócz tego, łącznie 7 najlepszych projektów ze wszystkich kategorii dostanie 6 000 złotych.

Wydarzenie zostało zorganizowane w 72 godziny i ma charakter międzynarodowy. Wśród mentorów znaleźli się m.in. przedstawiciele Finlandii, Estonii, Niemiec, Łotwy i Stanów Zjednoczonych. Do grona partnerów dołączyły największe spółki technologiczne takie jak Amazon, Google i Microsoft, by pod wspólnym szyldem działać na rzecz walki ze skutkami pandemii koronawirusa.

Zagrożenia są czasem, w którym potrafimy się jednoczyć ponad podziałami i granicami - państwowymi i pokoleniowymi - by działać na rzecz wspólnego dobra. Zapraszam wszystkich deweloperów, ekspertów i pasjonatów technologii by z wirusem walczyli także w cyberprzestrzeni.

~ Mateusz Morawiecki, Prezes Rady Ministrów

Nowoczesne technologie to być może nasza najpotężniejsza broń w walce z wirusem, szczególnie kiedy w ich tworzenie zaangażowana jest tak szeroka społeczność. Wszystkich, którzy chcą uczestniczyć w cyberwalce z wirusem zapraszam do współpracy.

~ Justyna Orłowska, Pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. GovTech

Wspólnie z premierem RP i GovTech zdecydowaliśmy się zainicjować ruch HackCrisis: Tech for Good Movement. Jego celem jest pomoc ludziom w przetrwaniu czasu pandemii koronawirusa na świecie i sprawienie, by nasze otoczenie z powrotem stało się dla nas bezpieczne. Naszą rolą jest stworzenie przestrzeni, pokierowanie nią i dostarczenie narzędzi dla tych, którzy chcą zhakować ten kryzys z uczciwością w swoich głowach i sercach.

~ Dmitrij Żatuchin, współzałożyciel SoDA Polska, CEO DO OK S.A.

Uczestnicy mogą zgłaszać pomysły lub dołączyć do istniejących zespołów na platformie Slack pod adresem: http://bit.ly/hackcrisiscom.

Oficjalny start hackatonu przewidziany jest we wtorek, 17.03 o godzinie 16:00 na kanale YouTube GovTech Polska. Rozpoczęcie zainauguruje relacja na żywo (na kanale GovTech Polska) z otwarcia przy współudziale przedstawicieli GovTech Polska. Link do platformy streamingowej będzie udostępniony na stronie wydarzenia.

LINKI

Oficjalna strona:

Social media wydarzenia:

Facebook: https://www.facebook.com/hackcrisis

Twitter: https://twitter.com/HackCrisis

LinkedIn: https://www.linkedin.com/events/6645308361896271872/

Platforma Slack, gdzie uczestnicy mogą dodawać swoje pomysły i komunikować się: https://join.slack.com/t/hackcrisis/shared_invite/zt-clrbb98y-ez_DNEEDMquKyQ6P_1RgMg

Social Media GovTech Polska (gdzie będzie prowadzona transmisja):

Facebook: https://www.facebook.com/GovTechPolska/

Twitter: https://twitter.com/govtechpl