Azimo i Ripple nawiązują współpracę, by zapewnić szybsze i tańsze płatności do Filipin

27.02.2020, 11:05aktualizacja: 27.02.2020, 11:05

Płatności międzynarodowe do jednego z czołowych krajów na świecie, jeśli chodzi o trafiające do niego kwoty przelewów od migrantów zarobkowych, teraz możliwe dzięki cyfrowemu aktywu XRP.

LONDYN – (BUSINESS WIRE) – Azimo, największy w Europie internetowy serwis przelewów międzynarodowych nawiązał dzisiaj współpracę z firmą Ripple, która opracowała bazujące na blockchainie rozwiązanie w zakresie płatności międzynarodowych dla przedsiębiorstw.

Azimo uruchomiła pierwszą usługę, która bazuje na opracowanym przez Ripple rozwiązaniu On-Demand Liquidity, zapewniając szybsze i tańsze przelewy międzynarodowe do Filipin. Filipiny należą do czołówki państw na świecie pod względem trafiających do nich kwot przelewów międzynarodowych - w 2018 r. ich wartość wyniosła 34 mld dolarów.

ODL korzysta z cyfrowego aktywa XRP i może ograniczać koszty płynności o nawet 60% w stosunku do tradycyjnych rozwiązań bankowych.

„Już od dłuższego czasu interesujemy się możliwościami, jakie cyfrowe aktywa typu XRP mogą dawać w usprawnianiu płatności dla naszych klientów” - powiedział Richard Ambrose, dyrektor generalny Azimo. - Stworzone przez Ripple rozwiązanie ODL znacznie zmniejszyło koszt i czas realizacji przelewów międzynarodowych, przynosząc widoczne korzyści naszym klientom. Uważamy, że im więcej banków i instytucji finansowych korzysta z ODL, tym większa szansa na to, że zastąpi ono aktualne metody obrotu walutowego, skracając czas rozliczenia niemal do zera”.

„Przykładamy najwyższą wagę do współpracy z firmami, które posiadają tę samą wizję zmiany sposobu obiegu pieniądza na świecie i realizują ją z podobną pasją” - powiedział Marcus Treacher, SVP działu Customer Success w Ripple. - Azimo podważa status quo, wykorzystując bazującą na ODL sieć RippleNet, by zapewniać szybkie, niedrogie, niezawodne i łatwe w obsłudze płatności dla klientów na całym świecie”.

Z platformy przelewowej Azimo korzysta ponad milion klientów, którzy dzięki niej mogą wysyłać pieniądze z 25 państw do przeszło 200 krajów i terytoriów na całym świecie. Mieszcząca się w Wielkiej Brytanii, Polsce i Holandii spółka oferuje klientom szybszą i tańszą metodę międzynarodowych przelewów.

RippleNet, czyli opracowana przez Ripple globalna sieć bazujących na blockchainie płatności, umożliwia realizowanie szybszych i tańszych płatności w ramach światowego systemu rozmaitych instytucji finansowych. Z sieci Ripple korzysta ponad 300 klientów w przeszło 45 państwach na 6 kontynentach, przy czym płatności za jej pośrednictwem można realizować w ponad 70 krajach. Rozwiązanie ODL dostępne jest na rynkach Stanów Zjednoczonych, Meksyku, Australii, Europy (euro) i Filipin. W 2020 r. ma zostać wprowadzone również na rynki regionów Azji Pacyficznej, EMEA i Ameryki Łacińskiej.

Azimo

Azimo z siedzibą w Londynie i Krakowie to firma oferująca usługę internetowych przelewów pieniężnych, która stale dąży do usprawniania rozwiązań pozwalających milionom ludzi na przekazywanie pieniędzy na całym świecie. Aplikacje i strona internetowa Azimo to najszybszy, najprostszy i najkorzystniejszy sposób na przekazywanie pieniędzy do ponad 200 państw i terytoriów na całym świecie. http://www.azimo.com

Ripple

Ripple umożliwia realizowanie płatności w każdym miejscu, na każdy sposób i dla każdego dzięki wykorzystaniu blockchain. Przyłączając się do stale rosnącej międzynarodowej sieci Ripple (RippleNet), instytucje finansowe mogą błyskawicznie, niezawodnie i niedrogo przetwarzać płatności w każdym miejscu na świecie. Korzystając z cyfrowego aktywa XRP, banki i dostawcy usług płatniczych mogą dodatkowo ograniczyć koszty i zyskać dostęp do nowych rynków. Ripple posiada biura w San Francisco, Waszyngtonie, Nowym Jorku, Londynie, Bombaju, Singapurze, Sao Paulo, Rejkiawiku i Dubaju, obsługując przeszło 300 klientów na całym świecie.

Wersja źródłowa na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20200226005275/en/

Źródło: Ripple

KONTAKT: