HeadSpin ogłasza pozyskanie 60 mln USD w ramach trzeciej rundy finansowania inwestycji o wartości 1,16 mld USD oraz powołanie Nikesha Arory na prezesa Zarządu

26.02.2020, 13:38aktualizacja: 26.02.2020, 13:38

Firma jest na dobrej drodze do odnotowania rocznych przychodów z abonentów na poziomie 100 mln USD już na początku roku 2020, czyli zaledwie cztery lata od powstania, a nowa inwestycja przyczyni się do umocnienia jej pozycji w sektorze rozwiązań w chmurze.

Palo Alto, Kalifornia,--(BUSINESS WIRE)-- Firma HeadSpin dostarczająca wysokiej jakości rozwiązania w zakresie łączności za pośrednictwem internetu, urządzeń mobilnych, internetu rzeczy i sieci 5G poinformowała dziś o uruchomieniu trzeciej rundy finansowania na poziomie 60 mln USD ze środków Dell Technologies Capital i ICONIQ Capital oraz z udziałem inwestorów instytucjonalnych: Tiger Global Management, Kearny Jackson i Alpha Square Group. Oznacza to, że od powstania firmy udało się już zebrać kwotę 117 mln USD przeznaczoną na inwestycje. HeadSpin wykorzysta uzyskane fundusze na rozwój nowych produktów, ekspansję na nowe segmenty rynku i umocnienie pozycji w ekosystemach chmury.

Firma ogłosiła również, że Nikesh Arora, dotychczasowy prezes Palo Alto Networks, został powołany na stanowisko prezesa Zarządu HeadSpin. W przeszłości Arora piastował również funkcje dyrektora ds. rozwoju biznesowego w Google oraz prezesa i dyrektora operacyjnego SoftBank.

W bieżącej rundzie finansowania wzięli udział wiodący aniołowie biznesu, w tym Jeff Weiner z LinkedIn, Shiva Rajaraman z We, Alex Will z Calm, Akshay Kothari z Notion, Derek Callow z Bumble, Gokul Rajaram z Caviar, Manik Gupta z Ubera, Amber Feng ze Stripe, Kevin Weil i Andrea Moore z Facebooka, Sheila Tran z OpenDoor, Sunil Pai z AngelList, Jason Sew Hoy z Supercast, Michael Katz z mParticle, Cheryl Sew Hoy z SVB, Thejo Kote z Airbase, John Bonten ze Spotify, Lisa Kleinsorge z Twittera oraz Ali Altaf z Pinterest.

„Niezwykła i przełamująca bariery technologia HeadSpin na nowo zdefiniowała granice testowania, monitorowania i analizowania urządzeń, lokalizacji i sieci, na potrzeby lepszego zrozumienia doświadczeń klientów w zakresie łączności. Dzięki niej zespoły zajmujące się sferą handlową, rozwojową, współpracy w obszarze rozwoju i operacji, a także produktami mogą prowadzić spójne działania i skupić się na tym, co najważniejsze, czyli na dostarczaniu innowacyjnych usług najwyższej klasy w zakresie łączności za pośrednictwem internetu, urządzeń mobilnych, internetu rzeczy i sieci 5G” – powiedział Arora.

Mając świadomość, że łączność za pośrednictwem internetu, urządzeń mobilnych, internetu rzeczy i sieci 5G stała się dominującą formą interakcji pomiędzy przedsiębiorstwami i ich klientami, firma HeadSpin opracowała Connected Intelligence Platform™ – pierwszą na świecie platformę łączącą urządzenia inteligentne, która testuje, monitoruje i analizuje wszystkie aplikacje, urządzenia i sieci. Pozwala ona przedsiębiorstwom na optymalizację funkcjonalności i wydajności łączności w całym cyklu życia projektu oraz w coraz bardziej złożonym ekosystemie oprogramowania i infrastruktury wykorzystywanej w celu dotarcia do globalnych odbiorców.

„Firma HeadSpin osiągnęła niesamowite rezultaty w zaledwie cztery lata od powstania - powiedział Deepak Jeevankumar, dyrektor generalny Dell Technologies Capital. - Zespół nie tylko notuje niesamowite wyniki w zakresie sprzedaży, ale również stworzył nową kategorię rozwiązań, która wyznacza obecnie standardy dla wiodących firm G2000 świadczących najwyższej jakości usługi w zakresie łączności na rzecz klientów indywidualnych i korporacyjnych. HeadSpin jest dziś jedną z najszybciej rozwijających się firm w obszarze tworzenia oprogramowania, jakie miałem okazję obserwować przez 10 lat poradzenia działalności inwestycyjnej. Firma ma naprawdę wyjątkowy potencjał wzrostu”.

Od momentu założenia w 2015 roku firma HeadSpin z roku na rok podwaja swoje roczne przychody, ciesząc się zaufaniem ponad tysiąca klientów – przedsiębiorstw i operatorów telefonii. Nowi klienci HeadSpin to m.in. Microsoft, Tik Tok, Bandai Namco Studios, Yahoo!, Uber, DeNA, AirBnB, Kohls, ByteDance, BYJUs, Optus, Australian Post, Telefonica i Walmart. W ramach międzynarodowej strategii ekspansji firma otworzyła również biura regionalne w Londynie, Tel Awiwie, Berlinie i Cape Town, w celu zaspokojenia rosnącego popytu wśród klientów w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce.

„HeadSpin jest odpowiednio przygotowana, by wykorzystać tę ogromną szansę, jaką daje rynek w momencie, gdy przedsiębiorstwa dążą do świadczenia lepszej jakości usług cyfrowych i mobilnych – powiedział Manish Lachwani, współzałożyciel i dyrektor generalny HeadSpin. - To dla nas zaszczyt móc rozszerzać działalność firmy wspólnie z naszym wspaniałym zespołem, partnerami i inwestorami”.

Siedziba główna HeadSpin mieści się w Palo Alto. Dalsze informacje na stronie www.headspin.io, na Twitterze (@headspin_io) i na portalu LinkedIn.

HeadSpin

Firma HeadSpin opracowała Connection Intelligence Platform™ – pierwszą na świecie platformę oferującą rozwiązania webowe, mobilne, z zakresu internetu rzeczy i sieci 5G, ukierunkowaną na ujednolicenie testowania, monitorowania i analiz w różnych aplikacjach, urządzeniach i sieciach. HeadSpin wspiera rozwój, zapewnianie jakości, działalność operacyjną i zespoły ds. zarządzania produktem, w celu optymalizacji doświadczeń w zakresie łączności i umożliwienia przedsiębiorstwom odniesienia sukcesu w świecie technologii cyfrowych. Na stronie https://www.headspin.io, na Twitterze @HeadSpin_IO oraz na LinkedIN: https://www.linkedin.com/company/headspin/ znajduje się więcej powodów, dla których HeadSpin cieszy się zaufaniem największych przedsiębiorstw na świecie.

Dell Technologies Capital

Dell Technologies Capital to ogólnoświatowa spółka typu venture capital – inwestycyjna część spółki Dell Technologies. Zespół ds. inwestycji udziela wsparcia na wczesnych etapach działalności pełnym zapału inwestorom ukierunkowanym na innowacje technologiczne. Od momentu założenia w 2012 roku zespół utrzymuje tempo inwestycji na poziomie 150 milionów dolarów rocznie, zainwestowawszy środki w ponad 100 start-upów, spośród których 40 przejęły inne spółki, a 5 weszło na giełdę. Spółki wchodzące w skład portfela mają również dostęp do wyjątkowej strategii wejścia na rynek Dell Technologies (Dell, Dell EMC, VMWare, Pivotal, RSA i Secureworks). Najważniejsze inwestycje to m.in. Adallom, Arista Networks, Cylance, Docusign, Graphcore, JFrog, MongoDB, Netskope, Nutanix, RedLock, RiskRecon, TwistLock, Wavefront i Zscaler. Dell Technologies Capital, której siedziba główna mieści się w Palo Alto w stanie Kalifornia, posiada oddziały w Bostonie, Austin i w Izraelu. Więcej informacji na stronie www.delltechcapital.com.

ICONIQ Capital

ICONIQ Capital to prywatna firma doradczo-inwestycyjna współpracująca z wybitnymi przedsiębiorcami, liderami i instytucjami z całego świata. Firma inwestuje w budowanie kapitału na rzecz rozwoju technologicznego oraz klasy aktywów z rynku nieruchomości, wykorzystując w tym celu wyjątkowy ekosystem kształtowania stabilnych przedsiębiorstw. ICONIQ jest zaufanym doradcą wspierającym nawiązywanie wymiernych relacji strategicznych między różnymi sektorami, na rzecz tworzenia niezwykłych pomysłów, zwiększania globalnego oddziaływania i wspierania nowej generacji przedsiębiorców i firm. Pełny wykaz inwestycji zrealizowanych przez ICONIQ Growth (podmiot stowarzyszony ICONIQ Capital) znajduje się tutaj.

Wersja źródłowa w serwisie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20200225005402/en/

Źródło: HeadSpin

Sriram Krishnan