Polityka i społeczeństwo

PK: Zatrzymania i areszty dla członków zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się przestępczością akcyzową (komunikat)

27.02.2020, 08:27aktualizacja: 27.02.2020, 08:27

- PK informuje:

Na polecenie Prokuratury Rejonowej w Złotowie funkcjonariusze Komendy Wojewódzkiej Policji w Poznaniu oraz Komendy Powiatowej Policji w Pile zatrzymali czterech członków zorganizowanej grupy przestępczej nielegalnie obracającej wyrobami tytoniowymi. Trzech z nich zostało tymczasowo aresztowanych. Podejrzanym członkom grupy przestępczej grozi do 5 lat pozbawienia wolności, zaś osobom organizującym i kierującym grupą, nawet do 10 lat.

Ustalenia śledztwa

Prokuratura Rejonowa w Złotowie prowadzi śledztwo dotyczące wprowadzania do obrotu w okresie od 1 listopada 2019 roku do 17 stycznia 2020 roku na terenie województw wielkopolskiego i mazowieckiego wyborów tytoniowych nieoznaczonych polskimi znakami akcyzy. Ustalono, że procederem tym zajmowała się grupa przestępcza działająca na terenie powiatu pilskiego, w skład której wchodzili Wojciech I., Kamil. I, Marcin L. oraz Piotr M.

Podczas przeszukań zajmowanych przez zatrzymanych pomieszczeń ujawniono i zabezpieczono susz tytoniowy w łącznej ilości ponad 800 kg. Ponadto zabezpieczono tzw. „krajalnie" składające się z kilku maszyn przeznaczonych do cięcia liści tytoniu oraz bęben do suszenia krajanki.

Według wstępnych wyliczeń, przestępczy proceder składowania, przerabiania, a następnie wprowadzania tytoniu do obrotu, naraził Skarb Państwa na uszczuplenie podatku akcyzowego w kwocie co najmniej 703 tysięcy zł.

Usłyszeli zarzuty

Zatrzymanym mężczyznom prokurator ogłosił zarzuty działania w zorganizowanej grupie przestępczej (art. 258 § 1 k.k.) lub jej kierowaniem ( art. 258 par. 3 kk) zajmującej się wprowadzeniem do obrotu papierosów bez akcyzy (art. 12 ust 1 w związku z art. 14 ustawy z dnia 2 marca 2001 roku o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych). Zarzuty objęły także popełnienie przestępstw skarbowych, w tym z art. 69 par. 1 k.k.s. i art. 54 par. 1 k.k.s. i in. Podejrzanym za zarzucane przestępstwa grozi kara do 5 lat pozbawienia wolności, w tym osobom kierującym grupą, nawet do 10 lat więzienia.

Środki zapobiegawcze

Na wniosek prokuratora, wobec trzech podejrzanych sąd zastosował środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na 3 miesiące. Wobec Piotra M. prokurator zastosował środek zapobiegawczy w postaci dozoru Policji.

Prokurator dokonał również zabezpieczenia mienia należącego do podejrzanych w łącznej kwocie 195 tysięcy zł.

kom/ ryb/ jann/

Data publikacji 27.02.2020, 08:27