Vaping Association Polska: e-papierosy bezpieczną alternatywą dla palaczy

26.02.2020, 16:38aktualizacja: 26.02.2020, 16:38

Vaping Association Polska (VAP) (1)
Vaping Association Polska (VAP) ostrzega przed e-papierosami z czarnego rynku i apeluje do władz o wspólne uregulowanie rynku. Zdaniem stowarzyszenia nagły wzrost akcyzy na liquidy do vapowania oznacza wzrost szarej strefy i stanowi niebezpieczeństwo dla użytkowników.

„Chcemy by e-papierosy były dostępną i bezpieczną alternatywą dla osób niemogących rzucić palenia tradycyjnego tytoniu. W tym celu proponujemy samoregulację branży poprzez podwyższenie kar za sprzedaż liquidów nieletnim czy wprowadzenie koncesji na sprzedaż produktów nikotynowych na wzór branży alkoholowej. Stworzyliśmy Kodeks Dobrych Praktyk branży i jesteśmy otwarci na rozmowy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym w celu zwiększenia bezpieczeństwa na rynku i przeciwdziałaniu użytkowaniu e-papierosów przez nieletnich” - mówi Piotr Zieliński, prezes Stowarzyszenia VAP.

Stowarzyszenie podkreśla, że dla użytkowników e-papierosów szczególnie niebezpieczny jest czarny rynek i produkty nielegalne, które nie podlegają badaniom i kontroli państwowej. Przypadki zatruć e-papierosami w Stanach Zjednoczonych w 2019 r. zostały już skontrolowane przez odpowiednie instytucje i w każdym przypadku dotyczyły produktów nielegalnych.

„E-papierosy dostępne są na rynku amerykańskim od ponad dekady, używa ich około 11 milionów ludzi, a nagły wybuch problemów zdrowotnych, który spowodował kilka tysięcy hospitalizacji i kilkadziesiąt zgonów, zaobserwowano dopiero teraz. Wytłumaczenie jest bardzo proste. To nie urządzenie jest winne, tylko użytkownicy, którzy eksperymentują z nielegalnymi substancjami kupowanymi na czarnym rynku” - tłumaczy prof. Andrzej Sobczak z Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Od 1 lipca 2020 r. liquidy do vapowania obejmie akcyza w wysokości 55 gr/ml, co oznacza zdaniem branży wzrost cen o ponad 100 proc. Stowarzyszenie ostrzega przed upadkiem legalnych firm i przeniesieniem sprzedaży na czarny rynek i apeluje o stopniowe wprowadzenie akcyzy w celu uniknięcia szokowego wzrostu szarej strefy, a tym samym zwiększenia niebezpieczeństwa użytkowania e-papierosów.

„Nasi przedsiębiorcy zobowiązani są do przestrzegania aktualnych i przyszłych regulacji, czego efektem są legalne, wysokiej jakości, bezpieczne dla konsumentów produkty. Zdajemy sobie sprawę, że pokusą dla grup działających w obecnej szarej strefie będzie produkcja płynów bez akcyzy, które ze względu na niższą cenę będą bardziej atrakcyjne dla konsumenta, ale też zdecydowanie mniej bezpieczne na skutek braku kontroli nad ich produkcją. Ponieważ członkowie Stowarzyszenia mają wiedzę na temat specyfiki oferowanych produktów, chcielibyśmy zobowiązać się do niezwłocznego informowania Głównego Inspektoratu Sanitarnego o możliwych niebezpiecznych produktach” – zauważa Przemysław Jaskóła z VAP.

Vaping Association Polska (VAP) to stowarzyszenie skupiające małych i średnich producentów i dystrybutorów płynów do e-papierosów. Stowarzyszenie promuje dwutorową politykę dotyczącą vapowania w Polsce – edukację oraz regulację branży odpowiednią legislacją.

embeduj wideo
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 26.02.2020, 16:38
Źródło informacji Vaping Association Polska (VAP)