Polityka i społeczeństwo

MSZ: Minister Jacek Czaputowicz uczestniczył posiedzeniu Rady do Spraw Zagranicznych (komunikat)

17.02.2020, 20:20aktualizacja: 17.02.2020, 20:20

- MSZ informuje:

Bliskowschodni proces pokojowy, sytuacja w Libii, współpraca Unii Europejskiej z Unią Afrykańską oraz relacje UE z Indiami były głównymi tematami dzisiejszego spotkania ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich UE (FAC) w Brukseli.

W ramach dyskusji na temat przedstawionego przez USA planu rozwiązania konfliktu izraelsko-palestyńskiego szef polskiej dyplomacji ocenił, że może on stanowić impuls do powrotu do negocjacji z udziałem obu stron. W opinii ministra Czaputowicza, Proces Warszawski, w którym uczestniczą Stany Zjednoczone, państwa członkowskie UE i inne państwa demokratyczne, może wykształcić właściwe środowisko do dyskusji na ten temat.

Unijni ministrowie spraw zagranicznych omówili także aktualną sytuację polityczną i bezpieczeństwa w Libii oraz możliwości zaangażowania UE w uregulowanie kryzysu, także w ramach misji UE na Morzu Śródziemnym. Minister Czaputowicz zaznaczył, że Polska wspiera ustalenia Konferencji Berlińskiej dot. rozwiązania konfliktu oraz wysiłki Specjalnego Wysłannika Sekretarza ONZ Salamé mające na celu znalezienie trwałego rozwiązania politycznego.

– W naszym planowaniu powinniśmy uwzględnić te działania, które mogą być skutecznie wdrożone, biorąc pod uwagę okoliczności na miejscu, w tym trudną sytuację bezpieczeństwa i nieprzewidywalność libijskich uczestników konfliktu – powiedział szef polskiej dyplomacji. Minister Czaputowicz wskazał ponadto, że Polska opowiada się za przekształceniem dotychczasowej operacji SOPHIA w operację mającą na celu przede wszystkim zapewnienie przestrzegania embarga na broń.

Dyskusję ta temat relacji z Unią Afrykańską poświęcono trwającym pracom nad nową wieloletnią strategią UE dla Afryki oraz przygotowaniom do spotkania ministerialnego w maju br. i szczytu UE-Unia Afrykańska w październiku br. Zdaniem ministra Czaputowicza przyszła strategia powinna umocnić pozycję Unii Europejskiej jako atrakcyjnego i wiarygodnego partnera oraz nieść obopólne korzyści, odczuwalne dla obywateli.

– Nasze wspólne interesy obejmują kwestie pokoju i bezpieczeństwa, jak też odnoszą się do spraw zmiany klimatu, polepszania możliwości biznesowych i perspektyw ekonomicznych dla pokoleń młodych Afrykanów – podkreślił minister Czaputowicz. W opinii szefa polskiego MSZ Unia Europejska powinna także aktywnie przeciwdziałać rosyjskiej dezinformacji, ukierunkowanej na osłabienie pozycji UE w Afryce.

W związku z przygotowaniami do szczytu UE-Indie szefowie dyplomacji państw UE odbyli ponadto spotkanie z ministrem spraw zagranicznych Indii, Subrahmanyamem Jaishankarem. Ministrowie zapewnili, że Indie są istotnym partnerem, z którym UE podziela wspólne wartości i interesy strategiczne w zakresie globalnego bezpieczeństwa, stabilności i porządku międzynarodowego. Minister Czaputowicz nawiązując do wizyty ministra Jaishankara w Warszawie w sierpniu ub. r. podkreślił, że Polska opowiada się za rozwijaniem bliskich stosunków politycznych i gospodarczych między UE a Indiami w oparciu o negocjowane umowy o handlu i ochronie inwestycji.

Wcześniej, podczas spotkania ministrów spraw zagranicznych UE z premierem Albanii Edi Ramą, szef polskiej dyplomacji podkreślił, że Polska zdecydowanie popiera europejską perspektywę dla Bałkanów Zachodnich i opowiada się za rozpoczęciem negocjacji akcesyjnych z Albanią i Macedonią Północną na Radzie Europejskiej w marcu br.

kom/ sic

Data publikacji 17.02.2020, 20:20