MF: Pierwsze dni Akcji #PIT2020 - errata (komunikat)

17.02.2020, 18:30aktualizacja: 17.02.2020, 18:30

- MF informuje:

Pierwsze dni Akcji #PIT2020

- 15 lutego ruszyła akcja rozliczeniowa PIT, która potrwa do 30 kwietnia 2020 r.

- Od soboty poprzez usługę Twój e-PIT wpłynęło już ponad 350 tys. deklaracji, a do usługi zalogowano się (uwierzytelnienia z małżonkiem) ponad 1,3 mln razy.

- Ministerstwo Finansów (MF) i Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) zapewniają wsparcie przy rozliczaniu rocznych deklaracji PIT przez internet.

- Zespół specjalistów monitoruje działanie usługi 24h/dobę, 7 dni w tygodniu.

Usługa Twój e-PIT podobnie jak w ubiegłym roku cieszy się bardzo dużą popularnością dzięki swojej prostocie, przystępności i możliwości rozliczenia podatku w dogodnym miejscu i czasie.

Od soboty do dziś to już ponad 350 tys. deklaracji, a ich liczba stale rośnie.

W tym roku do usługi wprowadzono wiele nowości. To między innymi:

- dwa nowe formularze (PIT-28 i PIT-36) dostępne w usłudze;

- jeszcze łatwiejsze rozliczanie ulgi na dzieci;

- uwzględnienie w usłudze zwolnienia z PIT dla osób młodych do 26 r. życia,

- informacja o stanie zwrotu nadpłaty,

- pełny dostęp m.in. do poprzednich zeznań PIT,

- podstawiony mikrorachunek podatkowy.

Elektroniczne formularze PIT-36 i PIT-36L zostaną udostępnione na stronie podatki.gov.pl i w e-Deklaracjach do końca przyszłego tygodnia.

System obsługujący usługę Twój e-PIT bazuje na wielu źródłach i systemach zewnętrznych, a z roku na rok jest udoskonalany, tak by zapewnić usługę maksymalnie ułatwiającą roczne rozliczenie podatkowe. Wszystkie udostępnione w usłudze Twój e-PIT opcje są wielokrotnie testowane i w razie potrzeby na bieżąco korygowane 24h/dobę, 7 dni w tygodniu. Wszystkie wpływające zgłoszenia są analizowane i możliwie jak najszybciej rozwiązywane.

Uwaga!

Ostrzegamy przed fałszywymi e-mailami, które zawierają informacje o pomyślnie wysłanych zeznaniach do systemu e-Deklaracje MF. MF i KAS nie wysyłają do podatników żadnych e-maili podczas składania zeznań podatkowych.

Działania w ramach akcji rozliczeń na ten rok

1. Na wybranych uczelniach poinformujemy o korzystnych zmianach podatkowych (w tym o uldze bez PIT dla młodych) i podpowiemy, jak najłatwiej otrzymać zwrot podatku i rozliczyć się w usłudze Twój e-PIT (luty-kwiecień).

2. Dzięki współpracy z Polskim Związkiem Głuchych w wybranych urzędach skarbowych zapewnimy profesjonalną pomoc tłumacza migowego przy rozliczeniach w ramach dedykowanych dyżurów.

3. 21 marca wyślesz swój e-PIT w przerwie między zakupami. Będziemy czekać w specjalnie przygotowanych punktach obsługi podatnika w wybranych galeriach handlowych w Polsce.

4. Krajowa Informacja Skarbowa w tym roku włączyła się do akcji m.in. poprzez:

- specjalną linię dot. usługi Twój e-PIT,

- możliwość zadawania pytań on-line przez e-mail,

- dodatkowy dyżur 25 kwietnia w godz. od 7.00 do 15.00.

5. We wszystkich urzędach skarbowych podatnicy mają do dyspozycji stanowiska komputerowe z dostępem do internetu i zapewniona± pomoc przy rozliczeniu PIT. Takich stanowisk w całej Polsce będzie blisko 600.

6. Akcję wspiera strona podatki.gov.pl, gdzie oprócz usługi Twój e-PIT i e-Deklaracji podatnicy znajdą wszystkie informacje potrzebne do złożenia PIT, m.in. instrukcje i broszury informacyjne. O wszystkich bieżących działaniach będziemy informować również na profilu FB akcji i na TT.

Pytania dotyczące usługi Twój e-PIT należy wysyłać na adres e-mail: info.epit@mf.gov.pl

kom/ sic

Data publikacji 17.02.2020, 18:30