MC: e-Senior potrafi! (komunikat)

17.02.2020, 18:34aktualizacja: 17.02.2020, 18:34

- MC informuje:

Te internety są tylko dla młodych! – też tak myślicie? Razem z Martą Manowską, ambasadorką naszej kampanii „e-Polak potrafi!”, chętnie wyprowadzimy Was z błędu.

Po pierwsze – to wcale nie jest takie trudne. Na pewno sobie poradzicie. Po drugie – internet naprawdę ułatwia życie, a po trzecie – i najważniejsze – pomożemy Wam!

Daj sobie szansę.

Nauka, szybki i niedrogi kontakt z rodziną mieszkającą w najdalszych częściach świata, opłacanie rachunków bez wizyty na poczcie, czy zakupy bez dźwigania i wychodzenia z domu - to tylko namiastka możliwości, jakie daje internet. Nigdy nie jest za późno, by tego spróbować.

- Starsze osoby są przyzwyczajone, że aby coś załatwić trzeba wyjść z domu. A tak naprawdę można wszystko załatwić w domu, z kubkiem kawy obok. Wystarczy usiąść, wziąć głęboki oddech, otworzyć komputer, przełamać się i zrobić pierwszy krok. To prostsze i bardziej intuicyjne, niż nam się wydaje - przekonuje Marta Manowska, ambasadorka naszej kampanii „e-Polak potrafi!”.

Nie musicie od razu zaczynać od załatwiania przez internet spraw urzędowych. Czy wiecie, że w sieci możecie znaleźć seriale z młodości, ale i najnowsze produkcje, przepisy na ciasta i potrawy z każdego zakątka świata, a nawet darmowe lekcje języków obcych? Czy to nie świetny sposób na spędzanie wolnego czasu, którego np. podczas emerytury mamy trochę więcej?

Postanowiliśmy Was zainspirować. Razem z Martą Manowską przygotowaliśmy serię instruktaży „e-Senior potrafi!”. W pierwszym odcinku zachęcamy Was do… upieczenia szarlotki! Ciekawi, o co nam chodzi? Musicie to zobaczyć!

„e-Senior potrafi!”, odc. 1 - Informacja i rozrywka – obejrzyj instruktaż. (https://www.youtube.com/watch?v=lQrvshV1wyA&feature=youtu.be)

Ty też możesz być e-Polakiem!

- Każdy może być e-Polakiem. Nie przeszkadza w tym ani wiek, ani to jakie mamy umiejętności – mówi minister cyfryzacji Marek Zagórski. - Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, nie bójmy się pytać. Dzieci i wnuki na pewno chętnie nam pomogą - dodaje szef MC.

Tak jak w przypadku poznawania wszystkiego, co nowe – najlepszą metodą jest metoda prób i błędów. Zacznijcie od najprostszych czynności, np. znalezienia w internecie przepisu na swoje ulubione ciasto z dzieciństwa. Możecie też sprawdzić, czy w Waszym osiedlowym kinie grają jeszcze film, który chcieliście zobaczyć. Po pierwszych, prostych krokach, przyjdzie czas na bardziej skomplikowane operacje, np. płacenie rachunków. Nie spieszcie się, wszystko róbcie w swoim tempie.

Bezpieczne pierwsze i kolejne kroki.

Rozpoczynając swoją przygodę z internetem, powinniście jednak pamiętać o kilku prostych zasadach bezpieczeństwa:

- Blokujcie swoje urządzenia (telefon, komputer lub tablet)

Podobnie jak zamykacie drzwi do mieszkania, tak samo troszczcie się o bezpieczeństwo swoich urządzeń. Zabezpieczcie dostęp do przechowywanych tam informacji odpowiednim hasłem. Hasło powinno być „silne”, czyli takie którego nikt nie zgadnie. Dlatego nie ustawiajcie haseł z np. liczb składających się na datę Waszych lub bliskich Wam osób urodzin. Jeśli boicie się, że zapomnicie hasła, możecie je sobie zapisać, jednak kartki na której to zrobicie, strzeżcie jak oka w głowie! Hasło nie tylko ustrzeże Wasz sprzęt i zawarte w nim informacje przed ciekawością osób trzecich, ale i zabezpieczy Wasz smartfon lub tablet na wypadek zagubienia lub kradzieży.

- Pomyślcie, zanim klikniecie

Ignorujcie maile i komunikaty, w których ktoś Was nakłania do szybkiego działania, kusząc przy tym np. niepowtarzalną promocją lub okazją. Tego typu wiadomości często okazują się oszustwem.

- W razie wątpliwości – nie klikajcie

Jeśli w swojej skrzynce e-mail znaleźliście wiadomość, na którą nie czekaliście, a w niej podejrzany link – nie klikajcie! Nawet, jeśli dostaniecie wiadomość od kogoś, kogo znacie, ale budzi ona Wasze wątpliwości lub wygląda podejrzanie – skasujcie ją. Lepiej dmuchać na zimne.

W wirtualnym świecie, tak jak w tym rzeczywistym – zaufajcie swojej intuicji. W razie problemów, warto pytać tych, którzy akurat na tym znają się lepiej.

Na pewno sobie poradzicie, w końcu e-Senior potrafi! Trzymamy za Was kciuki.

Więcej informacji o e-usługach, ale także porad jak bezpiecznie poruszać się w internecie znajdziecie na stronie www.gov.pl/epolakpotrafi

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ sic

Data publikacji 17.02.2020, 18:34