Lucid Motors rozpoczyna przyjmowanie rezerwacji na Lucid Air w Europie, realizując obietnicę wprowadzenia przełomowych elektrycznych sedanów sportowych na wiele rynków

22.01.2020, 17:59aktualizacja: 22.01.2020, 17:59

Wysokie zapotrzebowanie w Europie bodźcem, opłaty rezerwacyjne równoważne 1000 USD, dostawy szacowane na rok 2021.

Newark, Kalifornia, 22 stycznia 2020 r. /PRNewswire/ -- Firma Lucid Motors, której misją jest wyznaczanie nowych standardów w transporcie przez luksusowe pojazdy elektryczne napędzane technologią nowej generacji, ogłosiła dziś rozpoczęcie przyjmowania rezerwacji na przełomowy sedan sportowy Lucid Air w wybranych krajach w Europie.

Firma Lucid początkowo zamierzała rozpocząć przyjmowanie rezerwacji od klientów z Europy bliżej planowanych dostaw pod koniec roku 2021, w rok po rozpoczęciu produkcji modelu Air w fabryce firmy w Arizonie. Jednak wysokie zapotrzebowanie w regionach z zainteresowaniem pojazdami elektrycznymi przyspieszyło realizację planów.

Za odpowiednik 1000 USD klienci w Austrii, Belgii, Danii, Finlandii, Francji, Niemczech, Islandii, Włoszech, Monako, Holandii, Norwegii, Hiszpanii, Szwecji i Szwajcarii mogą zająć miejsce w kolejce po Lucid Air. Rynki te zostały wytypowane ze względu na połączenie infrastruktury ładowarek oraz otwartość i wielkość rynku. Na przyszłość planowana jest dalsza ekspansja w Europie, w tym wprowadzenie pojazdów z kierownicą po prawej stronie w Wielkiej Brytanii.

„Jest to ekscytujący czas dla Lucid. Rozwijamy się w bardzo szybkim tempie, a zakończenie budowy naszej fabryki i rozpoczęcie produkcji modelu Air planowane jest na koniec roku 2020 – skomentował Peter Rawlinson, główny dyrektor wykonawczy i główny dyrektor ds. technologii w Lucid Motors. – Dostawy w Europie planowane są na zaledwie rok po tych osiągnięciach, dlatego też uznaliśmy, że czas rozpocząć przyjmowanie rezerwacji w regionie, który jest tak bardzo otwarty na kluczowe założenia transportu przyjaznego środowisku i który według naszych szacunków będzie dużym rynkiem dla Lucid” – dodał dyrektor.

Firma Lucid zaprezentuje wersję produkcyjną modelu Air w Nowym Jorku w kwietniu 2020 r. Poza ostatecznym projektem wnętrza i nadwozia pojazdu opublikowane zostaną także nowe informacje na temat specyfikacji, dostępnych konfiguracji i cen. Na dzień dzisiejszy prace nad rozwojem modelu, który ma być najbardziej zaawansowanym pojazdem elektrycznym na świecie postępują bardzo szybko i obejmują produkcję akumulatorów z niedoścignioną gęstością energetyczną i silników elektrycznych charakteryzujących się dużą mocą i wydajnością. Firma Lucid produkuje 80 prototypów w wersji beta w siedzibie głównej w Dolinie Krzemowej. Pojazdy zostaną wykorzystane do przeprowadzenia kompleksowych testów i walidacji kluczowych elementów dynamiki pojazdu, a także do wykonania testów zderzeniowych potwierdzających wyniki kompleksowych symulacji.

O Lucid Motors

Misją Lucid jest inspirowanie do wdrażania zrównoważonych środków transportu przez opracowywanie porywających pojazdów elektrycznych skupiających się na doświadczeniu pasażerów. Pierwszy model firmy Lucid Air to zaawansowany, luksusowy sedan z inspirowanym duchem Kalifornii designem i technologią sprawdzoną w warunkach rajdowych. Charakteryzując się luksusowym wnętrzem i średnią wielkością zewnętrzną, model Air będzie miał zasięg ponad 400 mil, a rozpędzenie się do 60 mil na godzinę zajmie mniej niż 2,5 sekundy. Produkcja modelu Lucid Air rozpocznie się pod koniec roku 2020 w nowej fabryce Lucid w Casa Grande w stanie Arizona.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1080274/Lucid_Air_Exterior.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1080273/LucidMotors_Logo.jpg