Risen Energy ogłasza podłączenie do sieci pierwszej wielkoskalowej naziemnej elektrowni z systemem śledzącym w Kazachstanie

21.01.2020, 17:16aktualizacja: 21.01.2020, 17:16

NINGBO, Chiny, 21 stycznia 2020 r. /PRNewswire/ -- Firma Risen Energy Co., Ltd. ogłosiła niedawno pomyślne podłączenie do sieci elektrowni fotowoltaicznej o mocy 50 MW w Kazachstanie. Jako pierwsza wielkoskalowa naziemna elektrownia z systemem śledzącym podłączona do sieci w Kazachstanie jest kamieniem milowym współpracy między Kazachstanem a Chinami na polu energii odnawialnej.

Budowa rozpoczęła się w połowie 2019 r. i zajęła zaledwie trochę dłużej niż pół roku, po którym to okresie elektrownia w Chulakkurgan w Kazachstanie została podłączona do sieci. Firma Risen Energy zapewniła polikrystaliczne komponenty o mocy 330 W na potrzeby projektu, a także wzniosła nową stację wzmacniającą 110 KV i linię przesyłową 110 KV w celu zapewnienia bezproblemowego działania i realizacji projektu.

Risen Energy to pierwsze chińskie przedsiębiorstwo fotowoltaiczne, które zainwestowało w budowę elektrowni fotowoltaicznej w Kazachstanie. Biorąc pod uwagę wyjątkowe zalety produktów i strategię lokalizacji, firma Risen Energy zainwestowała w wiele elektrowni w kraju i z powodzeniem zdobyła przewagę rynkową i preferencje kapitałowe. Istotne są dwa projekty elektrowni fotowoltaicznej o mocy zainstalowanej 40 i 50 MW, które zdobyły wsparcie finansowe Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju. Dwa projekty stały się silnikiem napędowym międzynarodowej ekspansji firmy.

Od rozpoczęcia chińskiej Inicjatywy Pasa i Drogi firma Risen Energy ciągle rozszerza działalność na rynki zagraniczne. Poza Kazachstanem firma działa także na Ukrainie, w Wietnamie i w innych krajach objętych inicjatywą. Tym samym firma wnosi wkład w międzynarodowe inwestycje, w rozwój elektrowni słonecznych, jednocześnie promując globalną transformację energetyczną i ekologiczny rozwój.

„Pomyślne podłączenie zakładu do sieci wzmocniło naszą reputację na kazachstańskim rynku, a także podniosło naszą konkurencyjność i wpływ na innych rynkach wzdłuż Inicjatywy Pasa i Drogi. Nadal będziemy podejmować innowacyjne działania w zakresie technologii, odkrywać nowe rynki, wzmacniać współpracę z wszystkimi partnerami i zapewniać zaawansowane technologie i produkty fotowoltaiczne na potrzeby coraz większego grona rynków w kraju i za granicą. Jednocześnie będziemy brać udział w modernizacji globalnej struktury energetycznej” - skomentował prezes Risen Energy Xie Jian.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1078994/50MW_power_station.jpg

Źródło: Risen Energy Co., Ltd