LOT-em codziennie do Pekinu, już na dwa lotniska

17.01.2020, 17:49aktualizacja: 17.01.2020, 17:49

PAP/S. Leszczyński (1)
Od 15 stycznia samoloty LOT-u latają cztery razy w tygodniu do portu Pekin-Daxing [PKX]. Polski przewoźnik jednocześnie utrzyma obsługiwane od 2012 r. trzy cotygodniowe rejsy z Warszawy do Pekinu na lotnisko Capital [PEK]. W efekcie codzienne rejsy LOT-u do stolicy Państwa Środka pozwolą zaspokoić rosnące potrzeby na podróże lotnicze między naszymi krajami.

Chiny od lat cieszą się dużym zainteresowaniem podróżnych z Polski. Tylko w zeszłym roku ponad 200 tys. osób zdecydowało się na odwiedzenie Państwa Środka, z czego prawie połowa dotarła tam za pośrednictwem LOT-u. Władze polskiego przewoźnika już od dłuższego czasu były zainteresowane zwiększeniem liczby lotów do Pekinu. Na drodze stanęły jednak przeszkody - m.in. zbyt mała przepustowość portu lotniczego Pekin Capital i dostępność slotów.

„Imponująca inwestycja infrastrukturalna jaką jest lotnisko Pekin-Daxing otwiera nam możliwości rozwoju w jednej z największych i najprężniej rozwijających się gospodarek świata. To doskonała propozycja dla pasażerów podróżujących biznesowo i turystycznie między Europą Środkową i Wschodnią a Chinami” - mówi Rafał Milczarski, prezes Zarządu PLL LOT.

Jak podkreśla prezes Milczarski, LOT jest jedną z pierwszych linii lotniczych, która na lotnisko Pekin-Daxing oferuje cztery rejsy w tygodniu.

Statystyki zapełnienia samolotów LOT-u pokazują, że Pekin cieszy się praktycznie takim samym zainteresowaniem podróżnych latem (90 proc.), jak i zimą (86 proc.). Nie jest to więc destynacja wakacyjna, turystyczna, lecz także biznesowa. A teraz dzięki codziennemu połączeniu wypełnienie samolotów może jeszcze wzrosnąć.

„Chiny i Polska to wspaniałe rynki biznesowe, polscy i chińscy biznesmeni potrzebują codziennego połączenia. Jestem naprawdę szczęśliwy, że możemy latać na jedno z najnowocześniejszych lotnisk świata Pekin-Daxing” - dodaje Rafał Milczarski, prezes PLL LOT.

Władze LOT-u liczą również na to, że codzienne połączenie z Pekinem przyciągnie zagranicznych biznesmenów, pragnących dostać się do Chin z Europy Zachodniej. Chodzi np. o pasażerów z Francji, Austrii, Litwy czy Węgier, dla których Warszawa będzie wygodnym portem przesiadkowym w drodze do Azji.

Nowe połączenie obsługują jedne z najnowocześniejszych samolotów świata Boeingi 787 Dreamliner. Podróż do Pekinu-Daxing trwa około 9 godzin. LOT oferuje obsługę pokładową również po chińsku, menu we wszystkich klasach zawiera akcenty azjatyckie, a filmy w systemie rozrywki pokładowej mają chińskie napisy.

W uroczystym otwarciu nowego połączenia, które odbyło się wieczorem 15 stycznia 2020 roku na warszawskim Lotnisku Chopina, oprócz prezesa LOT-u udział wziął również wiceminister spraw zagranicznych Marcin Przydacz oraz ambasador Chin w Polsce, Liu Guangyuan.

Połączenie LOT-u do Pekinu-Daxing jest dziewiątym w azjatyckiej ofercie polskiego przewoźnika. Polskie Linie Lotnicze LOT mają już w ofercie 20 połączeń dalekodystansowych. Polski przewoźnik oferuje dziś rejsy z Warszawy: do Nowego Jorku [JFK/EWR], Chicago, Los Angeles, Miami, San Francisco (SFO od 5.08.2020 r.), Waszyngtonu (IAD od 2.06.2020 r.), Toronto, Tokio, Seulu, Pekinu [PEK/PKX], Singapuru, Delhi oraz do Kolombo. Ponadto z Krakowa do Chicago i Nowego Jorku (JFK od 3.05.2020 r.), z Rzeszowa do Nowego Jorku [EWR] oraz z Budapesztu do Nowego Jorku [JFK] i Seulu.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO