Zdrowie i styl życia

CBA: Mafia lekowa - lider grupy zatrzymany przez CBA (komunikat)

15.01.2020, 08:47aktualizacja: 15.01.2020, 08:47

- CBA informuje:

Kolejna osoba działająca w ramach zorganizowanej grupy przestępczej zatrzymana w związku ze śledztwem dotyczącym nielegalnego handlu lekami.

Białostoccy agenci Centralnego Biura Antykorupcyjnego zatrzymali w Warszawie kolejną osobę do śledztwa w sprawie tzw. „mafii lekowej”. Tym razem to obcokrajowiec – posiadający podwójne obywatelstwo izraelsko-brytyjskie, a jednocześnie osoba związana z zarejestrowaną w Polsce spółką, która odgrywała kluczową rolę w ramach przestępczego procederu tzw. odwróconego łańcucha dystrybucji leków.

W toku prowadzonego śledztwa ustalono, iż zatrzymany wspólnie z innymi osobami kierował, a także brał udział w zorganizowanej grupie przestępczej, której członkowie między innymi wystawiali i posługiwali się poświadczającymi nieprawdę dokumentami, a także zbywali z ogólnodostępnych aptek do hurtowni farmaceutycznych produkty lecznicze, które następnie trafiały poza granice Polski. Procederu dokonywano za pośrednictwem prowadzącego fikcyjną działalność Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej.

Rozbita przez Delegaturę CBA w Białymstoku grupa przestępcza od stycznia 2017 r. do maja 2018 r. skupiła w ten sposób leki o wartości ponad 50 milionów złotych.

Zatrzymany mężczyzna zostanie przewieziony do siedziby Prokuratury Krajowej w Białymstoku, gdzie zostaną mu przedstawione zarzuty dotyczące m.in. udziału i kierowania zorganizowaną grupą przestępczą.

To kolejna realizacja w tym śledztwie. W tej samej sprawie w marcu i kwietniu 2019 r. zostało zatrzymanych 10 osób związanych zarówno z hurtowniami farmaceutycznymi, jak też właścicieli aptek współpracujących z grupą. Zarzuty w sprawie przedstawiono 18 osobom.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP

kom/ sic

Data publikacji 15.01.2020, 08:47