PGNiG Ventures: do 100 mln zł na inwestycje w innowacyjne projekty

12.12.2019, 12:43aktualizacja: 12.12.2019, 12:43

Grupa Kapitałowa PGNiG stworzyła PGNiG Ventures - podmiot typu venture capital, który będzie inwestować w innowacyjne projekty energetyczne. W ciągu sześciu lat inwestycje w perspektywiczne projekty w fazie wzrostu i ekspansji mogą sięgnąć 100 mln zł.

Jak mówił w środę na konferencji prasowej wiceprezes PGNiG ds. rozwoju Łukasz Kroplewski, PGNiG Ventures jest naturalnym krokiem w działalności proinnowacyjnej spółki, obejmującej m.in. współpracę ze startupami. Jak dodał, spółka przez ostatnie lata zdobyła wiedzę i doświadczenie; jest gotowa do podjęcia ryzyka inwestycyjnego i po to powołuje własne przedsięwzięcie typu venture capital. „Chcemy inwestować w to, co funkcjonuje i działa na rynku, ale myślimy też o zyskach z tych inwestycji” - podkreślił Kroplewski.

PGNiG Ventures będzie wyspecjalizowanym podmiotem w Grupie Kapitałowej, skoncentrowanym na inwestowaniu w przedsięwzięcia, które mają sprawdzony model biznesowy, ale jeszcze nie mają dynamicznego wzrostu przychodów.

Prezes PGNiG Ventures Małgorzata Piasecka tłumaczyła, że celem są inwestycje kapitałowe w spółki, które mają potencjał osiągnięcia zysków. „Udostępniamy finansowanie przedsiębiorstwom w fazie rozwoju i ekspansji” - dodała.

Zaznaczyła, że początkowo chodzi o inwestycje w 3-4 projekty rocznie, w pakiety mniejszościowe, maksymalnie 20 proc. udziałów i maksymalnie 15 mln zł w jeden podmiot. „W ciągu dwóch lat chcemy zainwestować ok. 30 mln zł” - dodała Piasecka. Horyzont inwestycji to 10 lat.

Jak podkreślała prezes, PGNiG Ventures może inwestować także za granicą. „Chcemy transferować najlepsze technologie do Polski” - zaznaczyła.

Piasecka dodała, że PGNiG Ventures będzie koncentrowało się na perspektywie zysku i inwestycjach w produkty, usługi czy technologie, które mogą być wykorzystane w Grupie Kapitałowej, która działa w branży energetycznej. „Potrafimy ocenić projekt, mamy doświadczenie i wiedzę przy ocenie potencjału rynkowego” - zaznaczyła. Wewnątrz Grupy mamy cały szereg aktywności, od sektora oil&gas, przez wytwarzanie energii elektrycznej i ciepła, dystrybucję gazu, budowę gazociągów czy wodór - wskazał Kroplewski.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO