Polityka i społeczeństwo

CBA: Działali na szkodę Zakładów Chemicznych Police S.A. Zatrzymało ich CBA (komunikat)

12.12.2019, 09:17aktualizacja: 12.12.2019, 09:17

- CBA informuje:

Cztery osoby zatrzymane przez CBA w związku z działaniem na szkodę Zakładów Chemicznych Police S.A. Wysokość szacowanej szkody przekracza 87 mln zł.

Funkcjonariusze Delegatury Centralnego Biura Antykorupcyjnego w Szczecinie prowadzą wspólnie z Prokuraturą Regionalną w Szczecinie śledztwo dotyczące między innymi oszustwa na szkodę Zakładów Chemicznych Police S.A. na kwotę ponad 87 mln zł przy zawarciu i wykonywaniu umowy sprzedaży akcji senegalskiej spółki African Investment Group S.A.

Do tej sprawy agenci Biura zatrzymali 4 osoby związane z działalnością wrocławskiej firmy handlowo-inwestycyjnej, która zbywała akcje African Investment Group S.A. na rzecz ZCH Police S.A. Wśród zatrzymanych znaleźli się były prezes zarządu spółki oraz jej trzej udziałowcy.

W toku prowadzonych czynności zgromadzono obszerny materiał dowodowy wskazujący na podejrzenie popełnienia oszustwa przy transakcji związanej z zakupem akcji African Investment Group S.A. Wszystko wskazuje na to, że między innymi zawyżono wartość spółki na potrzeby dokonanej transakcji.

Wszyscy zatrzymani trafią do Prokuratury Regionalnej w Szczecinie, gdzie zostaną im przedstawione zarzuty.

kom/ sic/ par/

Data publikacji 12.12.2019, 09:17