Polityka i społeczeństwo

MSZ: Minister Jacek Czaputowicz na spotkaniu z przedstawicielami polskiego biznesu (komunikat)

10.12.2019, 21:42aktualizacja: 10.12.2019, 21:42

- MSZ informuje:

– Jako MSZ stoimy na stanowisku, że polska polityka zagraniczna powinna w jeszcze większym stopniu niż dotychczas kłaść nacisk na ochronę polskich interesów gospodarczych – powiedział szef polskiej dyplomacji, otwierając doroczne spotkanie z osobami działającymi na rzecz promocji polskiej gospodarki za granicą.

W dzisiejszym wydarzeniu, organizowanym tradycyjnie pod koniec roku przez resort dyplomacji wzięło udział blisko 200 przedstawicieli przedsiębiorstw, organizacji samorządu gospodarczego, administracji centralnej i samorządowej, którzy aktywnie współpracują z resortem dyplomacji na rzecz promocji polskiej gospodarki na świecie. W spotkaniu uczestniczyli również wiceministrowie spraw zagranicznych – Paweł Jabłoński i Marcin Przydacz, a także wiceminister rozwoju - Krzysztof Nowicki.

Minister Czaputowicz podkreślił, że dyplomacja ekonomiczna jest ważnym instrumentem polityki zagranicznej państwa, który służy wspieraniu polskiej gospodarki oraz ochronie polskich interesów gospodarczych. Dotyka ona relacji z partnerami zagranicznymi zarówno tych dwustronnych, jak i wielostronnych na forach organizacji międzynarodowych. – W pracy dyplomatycznej jesteśmy aktywni zarówno w Europie, jak i na rynkach pozaeuropejskich, w szczególności w Azji i na Dalekim Wschodzie – dodał minister Czaputowicz.

Szef polskiej dyplomacji podkreślił także rolę naszych przedsiębiorców w umacnianiu pozycji gospodarczej Polski na arenie międzynarodowej. – To między innymi dzięki Państwa działaniom jesteśmy coraz bardziej widoczni na gospodarczej mapie świata, a nasza pozycja systematycznie rośnie – zaznaczył minister Czaputowicz.

Jak ocenił szef polskiego MSZ wspieraniu polskich interesów gospodarczych służy zwiększająca się obecność polskich przedstawicielstw dyplomatycznych na świecie. Minister Czaputowicz przypomniał, że w ostatnim czasie wznowiła działalność Ambasada RP w Senegalu, otwarto polskie placówki w Tanzanii i Panamie oraz Konsulaty Generalne w Chengdu, Houston i Belfaście. Powrócono również do stałej obecności dyplomatycznej na Filipinach. – Chcemy, aby kierunki geograficzne naszej aktywności dyplomatycznej były zbieżne z planami polskich przedsiębiorców na rynkach zagranicznych – podkreślił minister Czaputowicz.

Wtorkowe wydarzenie było też okazją do wręczenia nagrody Ministra Spraw Zagranicznych - Amicus Oeconomiae, która przyznawana jest za szczególny wkład w promocję polskiej gospodarki i wsparcie polskiego biznesu na rynkach zagranicznych. Tegorocznym laureatem nagrody został Krzysztof Buzalski, ambasador RP w Zjednoczonej Republice Tanzanii, akredytowany również w Rwandzie, Burundi, Malawi i na Komorach. Ambasador Buzalski został uhonorowany za zaktywizowanie współpracy gospodarczej i inwestycyjnej pomiędzy Polską i Tanzanią, a także wspieranie inicjatyw mających na celu rozwój przedsiębiorczości w Tanzanii z udziałem polskich firm.

kom/ mom/ par/

Data publikacji 10.12.2019, 21:42