MC: #IGFPolska: dyskusja o internecie to dyskusja o naszej przyszłości (komunikat)

09.12.2019, 18:25aktualizacja: 09.12.2019, 18:25

-MC informuje:

Internet to teraźniejszość, ale i przyszłość, o którą musimy zadbać. To ocean możliwości. Wykorzystujemy go z sukcesem – powiedział minister cyfryzacji Marek Zagórski otwierając w poniedziałek Forum Zarządzania Internetem (IGF).

IGF Polska to inicjatywa, której celem jest promowanie wielostronnej, otwartej dyskusji prowadzonej na zasadzie równości stron nad zagadnieniami zarządzania internetem – prawnymi, ekonomicznymi i społecznymi aspektami rozwoju, funkcjonowania i korzystania z sieci.

Wspólna odpowiedzialność

Polskie Forum Zarządzania Internetem (IGF Polska) jest częścią inicjatywy ONZ gromadzącej podobne fora działające w Europie oraz innych częściach świata.

Przedstawiciele administracji, biznesu, świata nauki, organizacji pozarządowych i technicznych w poniedziałek kolejny raz spotkali się w Warszawie.

- Trudno sobie obecnie wyobrazić funkcjonowanie bez internetu. W związku z tym - rozmowa o nim to rozmowa o naszym życiu i nas samych - powiedział szef MC otwierając spotkanie. - O internecie rozmawiamy nie tylko dziś. Stale promujemy otwartą dyskusję nad prawnymi, ekonomicznymi i społecznymi aspektami rozwoju, funkcjonowania i korzystania z sieci – dodał minister Marek Zagórski.

Premier Mateusz Morawiecki do uczestników IGF Polska skierował list, który odczytał Paweł Szrot, zastępca szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

- Nieustanny proces budowy bezpiecznego, niepodzielnego i wolnego Internetu jest kluczowy. Zmiany, wywołane wdrażaniem technologii cyfrowych, dotyczą wszystkich dziedzin życia. Efektywna transformacja cyfrowa jest koniecznym warunkiem rozwoju zarówno firm i społeczeństwa, a co za tym idzie całej gospodarki - polskiej i światowej. Internet jest silnikiem tych zmian – napisał szef rządu. - Bardzo istotne jest także zagwarantowanie wolności w Internecie. Zarówno dla internauty do wypowiadania własnych poglądów, bez względu na to z jakiej strony dyskursu politycznego, etycznego i obyczajowego pochodzą, ale również tej niezbędnej dla przedsiębiorcy prowadzącego sklep internetowy – dodał w liście premier Mateusz Morawiecki.

Kto rządzi internetem?

Tegoroczny IGF Polska otworzyła dyskusja „Regulowanie internetu – jak daleko powinniśmy się posunąć?”, w której wzięła udział wiceminister cyfryzacji Wanda Buk.

Uczestnicy Forum rozmawiali też m.in. o kompetencjach przyszłości i o tym jak przygotować się na zmiany związane z postępem technologicznym i cyfrową transformacją, o opodatkowaniu gospodarki cyfrowej i o tym jak to zrobić sprawiedliwie, a także o Kodeksie Usług Cyfrowych. Odpowiadali też na pytanie, czy technologia zabierze nam pracę.

Na marginesie IGF Polska minister Marek Zagórski spotkał się z Roberto Violą, Dyrektorem Generalnym ds. Sieci Komunikacyjnych, Treści i Technologii Komisji Europejskiej (DG Connect). Rozmowa dotyczyła cyberbezpieczeństwa oraz m.in. przyszłorocznego światowego Forum Zarządzania Internetem, które odbędzie się w Polsce.

- Oczy całego internetowego świata są dziś skierowane na Polskę. W przyszłym roku będziemy gospodarzem ogólnoświatowej edycji Forum Zarządzania Internetem ONZ, które odbędzie się w Katowicach (2-6 listopada 2020 r.). To dla nas zaszczyt i zobowiązanie – powiedział minister Marek Zagórski. - Hasłem naszych obrad będzie Internet United. Chcemy bowiem rozmawiać o wolnym, otwartym, bezpiecznym i niepodzielnym internecie bez barier – dodał szef MC.

Tegorocznej edycji IGF Polska towarzyszyło spotkanie Grupy D9+. Grupę tworzą państwa UE o podobnym podejściu do spraw cyfrowych: Belgia, Dania, Finlandia, Estonia, Holandia, Luksemburg, Irlandia, Szwecja oraz Wielka Brytania. Polska i Czechy mają status obserwatora. Poniedziałkowe posiedzenie Grupy było poświęcone przede wszystkim pracom nad europejskim Kodeksem Usług Cyfrowych.

Więcej o IGF Polska na www.igf.nask.pl

kom/ sic/ drag/