MC:Już ponad 3000 szkół korzysta z mLegitymacji! (komunikat)

22.11.2019, 19:18aktualizacja: 22.11.2019, 19:18

– MC informuje:

Uczniowie chcą mieć mLegitymację, czyli legitymację szkolną w telefonie. Szkoły o tym wiedzą i przystępują do naszego projektu. W nieco ponad miesiąc dołączyło do nas kolejnych tysiąc. Oby tak dalej!

W sumie już trzy tysiące szkół może wydawać swoim uczniom mLegitymację szkolną. Aby mieć taką możliwość, naprawdę nie trzeba wiele robić. Wystarczy, że dyrektor szkoły lub inna wyznaczona przez niego osoba, wypełni FORMULARZ (https://ose.gov.pl/lista-szkol) na stronie ose.gov.pl. Później weźmiemy sprawy w swoje ręce i pomożemy ze wszystkim.

Do usług!

Kolejny krok ku mLegitymacji w Waszej szkole to przekazanie danych potrzebnych do uruchomienia systemu. Po dokonaniu formalności upoważnione, wskazane przez szkołę osoby, otrzymają dostęp do dedykowanego portalu umożliwiającego wystawianie i obsługę mLegitymacji. Gotowe!

– Co ważne, bo o to też pytają przedstawiciele szkół: przystąpienie do naszego projektu jest w pełni bezpłatne. Szkoła nie musi zaopatrywać się w dodatkowy sprzęt komputerowy, czy oprogramowanie – przypomina minister cyfryzacji Marek Zagórski.

Zespół mLegitymacji jest do Państwa dyspozycji i chętnie odpowie na wszystkie pytania. Jeśli takie się pojawią, najlepiej zadzwonić na infolinię +48 42 253 54 84. Pracownicy infolinii są dostępni w dni robocze – od poniedziałku do piątku – w godzinach 7.00-18.00.

No dobrze, a czym dokładnie jest mLegitymacja szkolna?

Dokument w telefonie

To mówiąc najprościej jak się da – legitymacja szkolna w telefonie. Uspakajamy zaniepokojonych: to nie jest kolejny gadżet na telefon. To dokument o takiej samej mocy prawnej jak tradycyjna, papierowa legitymacja. Poświadcza uprawnienia uczniów do ulgowych przejazdów kolejowych czy autobusowych. Jest także podstawą do otrzymania innych, przysługujących uczniom, zniżek.

Uczniowie mogą z niej korzystać w tych samych sytuacjach, w których obecnie korzystają z „tradycyjnych” dokumentów. Nie tylko w trakcie kontroli biletów, ale także np. przy zakładaniu karty w bibliotece czy zakupie biletów do kina. A to wszystko dzięki temu, że mLegitymacja szkolna ma umocowanie prawne – jej wydawanie umożliwia obowiązujące rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych.

To czego potrzebują uczniowie, by korzystać z mLegitymacji, to smartfon z systemem Android (co najmniej wersja 6.0).

– Mamy dobra wiadomość dla użytkowników telefonów z systemem iOS. Na początku przyszłego roku także na nich będzie można mieć mLegitymację – zapowiada minister cyfryzacji Marek Zagórski.

mLegitymacja to część naszej aplikacji mObywatel. To bezpieczne, nowoczesne i bezpłatne narzędzie, które nie tylko ułatwia życie uczniom, ale podoba się też rodzicom.

mLegitymacja rozwiązuje po prostu odwieczny rodzinny problem: mamo, tato – zapomniałem/ zapomniałam legitymacji. Mało który młody człowiek nie pamięta przecież o zabraniu telefonu komórkowego. Co więcej, mLegitymację można zainstalować w telefonie rodzica.

Wszystko jest.

W każdej mLegitymacji zapisane są wszystkie dane, które można znaleźć w papierowym jego odpowiedniku:

-imię i nazwisko ucznia,

– numer legitymacji,

– datę wydania,

– termin ważności,

– status użytkownika (uczeń),

– datę urodzenia,

– PESEL,

– adres zamieszkania,

– nazwę i adres szkoły.

– mLegitymacja jest bezpieczna i trudna do podrobienia – wylicza szef MC. – Najlepszym potwierdzeniem jej zalet jest wciąż rosnąca liczba szkół, które przystępują do naszego projektu – dodaje minister Marek Zagórski.

mLegitymację można zweryfikować wizualnie – posiada takie zabezpieczenia jak hologram i animowana flaga. Dodatkowo, w przypadku wątpliwości, można wykorzystać ogólnodostępną aplikację mWeryfikator, która sprawdzi nie tylko autentyczność dokumentu, ale także fakt czy dokument nie został zastrzeżony w szkole (w przypadku np. zagubienia telefonu).

Od tego roku akademickiego z mLegitymacji mogą korzystać także studenci. Więcej o mLegitymacji studenckiej (https://www.gov.pl/web/mobywatel/mlegitymacja-studencka).

kom/ sic/

Data publikacji 22.11.2019, 19:18