Prawo.pl: Ryanair wziął pieniądze od pasażera. Teraz sam musi zapłacić

21.11.2019, 14:23aktualizacja: 21.11.2019, 14:23

Linia lotnicza Ryanair ma zwrócić 20 euro wraz z odsetkami jednej z pasażerek, której bagaż podręczny był - według przewoźnika - za ciężki. Tak zadecydował sąd w Madrycie. Według niego pobieranie opłat za bagaż podręczny jest sprzeczne z hiszpańskimi przepisami o transporcie lotniczym.

Waga bagażu podręcznego miała przekraczać 10 kg, dlatego kobiecie kazano zapłacić dodatkowo 20 euro. Zdaniem sądu waga nie przekraczała dopuszczalnego limitu. Sędzia nakazała też przewoźnikowi usunięcie klauzuli o dodatkowych opłatach z warunków umowy zawieranych z pasażerami przy zakupie biletów.

Linia lotnicza nie odniosła się jeszcze do wyroku hiszpańskiego sądu. Jak podaje portal Prawo.pl, Ryanair w Polsce także pobiera dodatkowe opłaty za bagaż podręczny.

Pełen tekst artykułu: https://www.prawo.pl/prawo/bagaz-podreczny-ryanair-w-hiszpanii-skazany-za-pobieranieoplat,496051.html

Data publikacji 21.11.2019, 14:23
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP