Filantropi czy złodzieje? O czasowym odbieraniu zwierząt – wyniki monitoringu

06.11.2019, 10:52aktualizacja: 06.11.2019, 10:52

Fundacja Czarna Owca Pana Kota
Fundacja Czarna Owca Pana Kota i Stowarzyszenie Ekostraż zapraszają na konferencję prasową poświęconą wynikom monitoringu procedury czasowego odbioru zwierzęcia, w sytuacji, gdy opiekun się nad nim znęca. Konferencja odbędzie się w Centrum Prasowym PAP w Warszawie, przy ulicy Brackiej 6/8, 19 listopada 2019, we wtorek, o godz. 11:00.

2015 rok – Fundacja SOS Bokserom odbiera właścicielowi bokserkę Dianę wskazując, że opiekun znęcał się nad psem.

2017 rok – Fundacja „Pan i Pani Pies” odbiera kilka psów organizacji „Zwierzę nie jest rzeczą” uznając, że zwierzęta były zaniedbane.

2017 rok – starosta czarnkowsko-trzcianecki składa do sądu wniosek o rozwiązanie stowarzyszenia Pogotowie dla Zwierząt. Zdaniem starosty stowarzyszenie poprzez odbieranie zwierząt, nagminnie łamało prawo.

2019 rok – prezes Dolnośląskiego Inspektoratu Ochrony Zwierząt zostaje zatrzymany pod zarzutem przywłaszczania zwierząt, które odbierał, a prezes Fundacji Medor zostaje zatrzymana przez policję, bo nie chciała oddać odebranego wcześniej przez fundację psa, nad którym miał się znęcać opiekun.

To tylko kilka historii z odbiorem zwierząt w tle. Procedura odbioru zwierzęcia, gdy opiekun się nad nim znęca, wzbudza liczne kontrowersje – media donoszą o nieprawidłowościach, temat interesuje polityków i Rzecznika Praw Obywatelskich, rozgrzewa dyskusje w mediach społecznościowych, pojawiają się propozycje zmian i odebrania organizacjom społecznym możliwości odbioru zwierząt.

Wokół procedury odbioru zwierzęcia przez organizacje prozwierzęce narosło wiele mitów. Raport je rozwiewa i proponuje rozwiązania, które mogą zarówno skutecznie chronić zwierzęta, jak i przeciwdziałać ewentualnym nieprawidłowościom.

Podczas konferencji prasowej będzie można otrzymać egzemplarz raportu.

„Filantropi czy złodzieje?” to kolejny z raportów będących efektem monitoringów prowadzonych przez dwie organizacje. Wcześniej zostały opublikowane raporty z monitoringu wymiaru sprawiedliwości, prokuratur i Policji w zakresie egzekucji zapisów Ustawy o ochronie zwierząt „Jak Polacy znęcają się nad zwierzętami?” oraz monitoringu wykonywania kar zasądzonych z Ustawy o ochronie zwierząt „Osadzeni za zwierzęta”.

Serdecznie zapraszamy!

KONTAKT: