Polityka i społeczeństwo

MEN: już 5 tys. szkół zgłosiło się do akcji "Szkoła pamięta" - zachęcamy kolejne (komunikat)

22.10.2019, 17:29aktualizacja: 22.10.2019, 17:29

- MEN informuje:

Pamięć młodych o ważnych postaciach i wydarzeniach naszej historii to główna idea akcji Ministerstwa Edukacji Narodowej pod hasłem "Szkoła pamięta". Do tej inicjatywy przystąpiło już 5 tys. szkół. Na kolejne zgłoszenia od dyrektorów czekamy do 24 października. Stwórzmy razem społeczność pielęgnującą pamięć o naszej historii!

Zachęcamy wszystkie szkoły, przedszkola i placówki oświatowe, aby w dniach, w których szczególnie wspominamy bliskich zmarłych, pamiętały również o tych, którzy zapisali się w historii ogólnonarodowej i lokalnej. Zapraszamy do podejmowania równych działań upamiętniających postaci i wydarzenia i do zgłaszania swoich inicjatyw do MEN. Chcemy, aby piątek, 25 października br., czyli ostatni piątek przed 1 listopada, był dniem kulminacji tych aktywności.

Aby wziąć udział w akcji, do 24 października br. należy wypełnić ankietę zgłoszeniową widoczną w Strefie dla zalogowanych w Systemie Informacji Oświatowej. Na zgłoszenia od dyrektorów szkół, przedszkoli i placówek oświatowych czekamy do 24 października br. do godziny 15:00.

Działania w ramach akcji "Szkoła pamięta"

Zachęcamy do podejmowania różnych działań mających na celu upamiętnienie ważnych postaci i wydarzeń. W ramach akcji "Szkoła pamięta" uczniowie wraz z nauczycielami mogą m.in.:

- uporządkować i odwiedzić groby osób zasłużonych i cenionych w danej społeczności;

- odwiedzić lokalne miejsca pamięci i zgłębić ich historię;

- zapalić znicze w miejscach związanych z ważnymi wydarzeniami historii lokalnej;

- posprzątać bezimienne i opuszczone groby, zorganizować zbiórkę kwiatów i zniczy, by udekorować te groby;

- odwiedzić groby nauczycieli z danej placówki;

- wesprzeć działania organizacji opiekujących się polskimi cmentarzami i miejscami pamięci za granicą;

- zaprosić lokalnego bohatera, by podzielił się swoimi wspomnieniami;

- zorganizować wystawę upamiętniającą ważne dla danej społeczności wydarzenie;

- zorganizować wycieczkę patriotyczną.

Są to wyłącznie propozycje działań w ramach akcji. Zachęcamy do zamieszczania informacji na swoich stronach internetowych oraz postów z oznaczeniem #SzkołaPamięta w mediach społecznościowych.

Szkoły, przedszkola i placówki oświatowe, które zaangażują się w akcję, będą mogły pobrać specjalnie przygotowane logo i dołączyć do społeczności szkół pielęgnujących pamięć o naszej historii.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe.(PAP)

kom/ agzi/ wus/

Data publikacji 22.10.2019, 17:29