UOKiK: Zgoda na koncentrację: akumulatory (komunikat)

22.10.2019, 13:26aktualizacja: 22.10.2019, 13:26

- UOKiK informuje:

- UOKiK wydał zgodę na przejęcie NEF Battery Holdings przez ZAP Sznajder Batterien.

- W tej sprawie istniało ryzyko ograniczenia konkurencji.

- Urząd przeprowadził badanie rynku.

ZAP Sznajder Baterien (ZAP) jest producentem akumulatorów rozruchowych stosowanych m.in. w samochodach osobowych, ciężarowych, autobusach i innych pojazdach mechanicznych. Spółka prowadzi również sprzedaż hurtową i detaliczną oraz serwis akumulatorów. ZAP posiadał zakład recyklingu zużytych akumulatorów w Korszach, w którym prowadził działalność na własne potrzeby. Odzyskane surowce w całości wykorzystywane były do produkcji akumulatorów.

NEF Battery Holdings to fundusz inwestycyjny, który kontroluje spółkę Orzeł Biały z Piekar Śląskich. Przedsiębiorstwo prowadzi działalność obejmującą recykling zużytych akumulatorów ołowiowych oraz produkcję ołowiu rafinowanego.

Ze względu na wysoki łączny udział uczestników koncentracji w rynku przerobu zużytych akumulatorów kwasowo-ołowiowych urząd skierował sprawę do II fazy i przeprowadził badanie rynku.

W trakcie postępowania ZAP zdecydował się zamknąć zakład recyklingu zużytych akumulatorów w Korszach. Ta decyzja przedsiębiorcy spowodowała, że koncentracja nie wpłynie na stan konkurencji ani nie będzie miała negatywnych skutków dla konsumentów. Urząd wydał zgodę na przejęcie.

Informacje dodatkowe

Zgodnie z przepisami, transakcja podlega zgłoszeniu do urzędu antymonopolowego, jeżeli biorą w niej udział przedsiębiorcy, których łączny obrót w roku poprzedzającym przekroczył 1 mld euro na świecie lub 50 mln euro w Polsce. Oceniając koncentrację, prezes urzędu może zakazać transakcji, wydać zgodę na jej dokonanie bądź uzależnić zgodę od spełnienia przez przedsiębiorcę dodatkowych warunków. Wydane decyzje są ważne przez dwa lata.

Wydana decyzja nie jest prawomocna. Zgłaszającemu przysługuje odwołanie do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Jednocześnie informujemy, że na stronie internetowej urzędu zamieszczane są informacje na temat wszystkich prowadzonych przez Urząd postępowań antymonopolowych w sprawach koncentracji.

kom/ nmk/ mark/

Data publikacji 22.10.2019, 13:26