Zdrowie i styl życia

Dyrektor Instytutu Matki i Dziecka: otyłość kosztuje Polskę 10 mld zł rocznie

16.10.2019, 14:30aktualizacja: 16.10.2019, 14:30

Choroby będące powikłaniem otyłości - czyli schorzenia układu krążenia i ruchu oraz nowotwory - pochłaniają 10 mld zł rocznie z budżetu NFZ i ZUS - powiedział PAP Tomasz Maciejewski, dyrektor Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Według niego do tej kwoty należałoby doliczyć jeszcze koszty ponoszone przez pracodawców.

„Z roku na rok jesteśmy coraz ciężsi, coraz więcej siedzimy” - mówił dyrektor IMiD, wskazując na konieczność racjonalnego odżywiania i zwiększenia aktywności fizycznej przez Polaków.

Pytany o pomysły na rozwiązanie problemów służby zdrowia, Tomasz Maciejewski wspomniał o możliwości budowania całych zespołów wspierających lekarzy. Według niego chodziłoby tu o dietetyków, fizjoterapeutów czy doradców zdrowotnych pacjenta.

Zdaniem dyrektora Instytutu Matki i Dziecka, dobrym rozwiązaniem mogłoby być też stworzenie systemu infolinii, na których przeszkoleni pracownicy staraliby się udzielić telefonicznych porad pacjentom. Według Tomasza Maciejewskiego, doświadczenia innych krajów Europy pokazały, że w 60 proc. przypadków wystarczyła porada uzyskana na infolinii, bez konieczności odbywania wizyty lekarskiej.

Źródło informacji: Centrum Prasowe PAP

embeduj wideo