Polityka i społeczeństwo

UOKiK rozbija zmowę przetargową na Śląsku (komunikat)

15.10.2019, 13:43aktualizacja: 15.10.2019, 13:43

- UOKiK informuje:

Dwóch przedsiębiorców zawarło zmowę przetargową na transport materiałów na terenie śląskiej kopalni.

Ich celem było unieważnienie przetargu i podpisanie umowy „z wolnej ręki”.

Decyzja UOKiK dotyczy spółek: Soltur z Mysłowic i Trans-Jan z Katowic. Urząd zakwestionował działania przedsiębiorców w przetargu zorganizowanym w 2016 r. przez Katowicki Holding Węglowy (KHW) na przewóz towarów na terenie kopalni Murcki-Staszic. Chodzi m.in. o przewóz materiałów sypkich, maszyn górniczych czy miału węglowego pomiędzy składowiskami wewnątrz kopalni.

W trakcie przetargu przedsiębiorcy zaczęli proponować takie same oferty w czasie aukcji elektronicznej. Po tym, jak zakończyła się ona bez ogłoszenia zwycięzcy, złożyli identyczne oferty dodatkowe.

"Przedsiębiorcy wspólnie uzgodnili, że doprowadzą do unieważnienia przetargu składając identyczne oferty dodatkowe. Wiedzieli jednocześnie, że w takim przypadku KHW podpisuje awaryjne umowy, które pozwolą na utrzymanie niezbędnych usług z dotychczasowymi wykonawcami. Jak łatwo zgadnąć - było to konsorcjum Soltur i Trans-Jan" – mówi wiceprezes UOKiK Michał Holeksa.

W efekcie, KHW zawarł z uczestnikami zmowy dwie umowy awaryjne, które trwały od czerwca do października 2016 r., kiedy wykonawca usługi przewozu towarów w kopalni został wyłoniony w drodze procedury przetargowej. O długoterminowe zamówienie ubiegał się również Trans-Jan, jednak KHW wybrał innego oferenta.

Za zmowę przetargową UOKiK nałożył na przedsiębiorców kary finansowe. Prawie 147 tys. zł na Trans-Jan i blisko 17,5 tys. zł na Soltur. Decyzja nie jest prawomocna. Obie spółki odwołały się od niej do sądu.

Wiesz o zmowie? Zawiadom UOKiK

Za stosowanie praktyk ograniczających konkurencję grozi kara finansowa do 10 proc. obrotu. Przypominamy o naszym programie pozyskiwania informacji od anonimowych sygnalistów, m.in. od byłych i obecnych pracowników firm naruszających prawo. Jeżeli wiesz o praktykach ograniczających konkurencję, zawiadom UOKiK. Skontaktuj się z nami pod numerem telefonu 22 55 60 500 lub adresem sygnalista@uokik.gov.pl. Wszystkie dane na temat programu dla sygnalistów znajdują się na stronie https://konkurencja.uokik.gov.pl/

kom/ skib/

Data publikacji 15.10.2019, 13:43