MSZ: wizyta wiceministra Marcina Przydacza w Rwandzie, Kenii i Tanzanii (komunikat)

21.09.2019, 10:51aktualizacja: 21.09.2019, 10:51

Wizyta wiceministra Marcina Przydacza w Rwandzie, Kenii i Tanzanii (komunikat)

- MSZ informuje:

Intensyfikacja relacji gospodarczych oraz współpracy rozwojowej Polski i państw Afryki Wschodniej stanowiły główne tematy rozmów wiceministra Marcina Przydacza z przedstawicielami resortów spraw zagranicznych oraz gospodarki podczas wizyty w Rwandzie, Kenii i Tanzanii w dniach 15-21 września br.

Polska, będąca największym w regionie Europy Centralnej partnerem gospodarczym tych państw i krajem o bardzo dobrych wskaźnikach ekonomicznych jest postrzegana jako potencjalny ważny promotor interesów państw afrykańskich w Unii Europejskiej. – Afryka Wschodnia staje się coraz bardziej perspektywicznym rynkiem dla polskich produktów i technologii – podkreślił wiceminister Przydacz otwierając polsko-kenijskie forum biznesu w Nairobi z udziałem ponad 100 przedsiębiorców.

Wśród omawianych podczas wizyty zagadnień była również kwestia realizacji wspólnych projektów w ramach współpracy regionalnej i na forach międzynarodowych, w tym ONZ. Minister spraw zagranicznych Tanzanii Palamgamba Kabudi zadeklarował przy tej okazji poparcie dla kandydatury Polski w wyborach do Rady Praw Człowieka ONZ na lata 2020 - 2022.

Istotnym aspektem wizyty wiceministra Przydacza w Afryce Wschodniej była ponadto współpraca rozwojowa. Wiceminister wziął udział w inauguracji polsko-tanzańskiego seminarium poświęconego współpracy na rzecz rozwoju technologii sektora wodnego, w którym uczestniczyli również przedstawiciele środowisk biznesowych i eksperckich obydwu krajów. Celem wspólnych działań jest identyfikacja, we współpracy z OECD, potencjalnych projektów zarządzania zasobami wodnymi, w ramach których można wdrażać polskie technologie.

Przykładem zaangażowania Polski w sprawy pomocy rozwojowej jest także szkoła dla niewidomych dzieci w Kibeho (Rwanda), prowadzona od 10 lat przez zgromadzenie Sióstr Franciszkanek, która jest największym projektem edukacyjnym Polskiej Pomocy skierowanym do osób niepełnosprawnych. Z kolei w Kenii na wielką skalę realizowany jest projekt rozbudowy struktur straży pożarnej – zajmuje się tym Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej. W ramach tego projektu, ze środków Polskiej Pomocy przeszkolonych i wyposażonych zostało już 45 proc. kenijskich strażaków. Dzięki funduszom pomocy rozwojowej udzielane jest także wsparcie dla polskich przedsiębiorców.

Wizyta wiceministra Przydacza w krajach Afryki Wschodniej stanowiła również okazję do spotkań z Polonią, w tym z licznie reprezentowanym w Afryce środowiskiem akademickim oraz misjonarzami.

kom/ pad/

Data publikacji 21.09.2019, 10:51