Shanghai Electric przyspiesza rozwój zagraniczny i poszukuje partnerów poza granicami kraju

19.09.2019, 11:41aktualizacja: 19.09.2019, 11:41

Abu Zabi, Zjednoczone Emiraty Arabskie, 19 września 2019 r. /PRNewswire/ - Firma Shanghai Electric Group, zwana dalej grupą, wiodący międzynarodowy konglomerat produkcji sprzętu do generacji energii i elektryczności, zaprezentowała wiele rozwiązań i sprzętu na 24. Światowym Kongresie Energetycznym, który odbył się w Abu Zabi w dniach 9-12 września. Grupa już od dawna prowadzi działalność na zagranicznym rynku i pracuje nad projektami zwłaszcza z partnerami na Bliskim Wschodzie na wielu polach, w tym energii solarnej, gazowej, odsalania i zarządzania energią.

W ramach dążeń do zapewniania czystszych i bardziej inteligentnych rozwiązań firma Shanghai Electric opracowała bardziej zaawansowane produkty i zaprezentowała na Kongresie większą liczbę kompleksowych, połączonych rozwiązań z usługami obejmującymi cały cykl życia produktu. Takie rozwiązania pozwalają grupie na lepszą obsługę klientów na całym świecie. Od wdrażania indywidualnych produktów po oferowanie bardziej kompleksowych i zintegrowanych rozwiązań grupa aktywnie poszukuje możliwości pozytywnej transformacji planowania strategicznego i budowania pozycji w branży na podstawie trendów rynkowych i zapotrzebowania.

Jeżeli chodzi o prowadzenie działalności, firma Shanghai Electric rzuciła światło na swoją pracę na rynkach zagranicznych. W 2018 r. liczba nowych zamówień na rynkach zagranicznych przekroczyła liczbę projektów w kraju, podkreślając działania firmy w zakresie ujednolicenia aktywności zagranicznej z założeniami chińskiej Inicjatywy Pasa i Drogi. Grupa podjęła się w 2018 r. szeregu ważnych projektów zagranicznych, w tym między innymi budowy elektrowni solarnej w Dubaju, realizacji węglowego projektu energetycznego w Egipcie, elektrowni cyklu łączonego w Panamie oraz projektu odsalania w Brunei.

Elektrownia budowana przez Shanghai Electric w parku solarnym Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum Solar Park w Dubaju ma obecnie status największej elektrowni słonecznej na świecie. Elektrownia ma możliwość zapewnienia czystej energii na potrzeby ponad 320 000 gospodarstw domowych każdego roku w Dubaju, tym samym zmniejszając emisje węgla o 1,6 miliona ton.

Podczas wizyty w Zjednoczonych Emiratach Arabskich w lipcu prezydent Chin Xi Jinping podkreślił, że Chiny realizują plan strategiczny na bazie innowacji. Ponieważ ZEA chcą jeszcze bardziej rozbudować branżę energetyczną, oba kraje powinny zacieśnić współpracę i dążyć do osiągnięcia przełomów w zaawansowanej technologii.

W tym roku firma Shanghai Electric skierowała swoje rozwiązania energii solarnej do jeszcze większej liczby krajów. Firma zrealizowała elektrownię solarną w Hokkaido w Japonii, która rozpoczęła generację energii w lutym. Grupa pracuje także nad wieloma projektami energetycznymi w Wielkiej Brytanii i Australii.

„Działalność zagraniczna jest dla nas bardzo ważna. Naszym celem jest zwiększenie proporcji majątku zagranicznego i podwojenie przychodu w następnych trzech do pięciu lat” – skomentował Zheng Jianhua, przewodniczący Shanghai Electric.

O Shanghai Electric

Firma Shanghai Electric to duży producent sprzętu zintegrowanego specjalizujący się w urządzeniach energetycznych, sprzęcie przemysłowym i usługach integracji. Firma skupia się na zapewnianiu klientom rozwiązań w zakresie integracji technologii i systemów łączących ekologiczność, inteligencję i internet.

Źródło: Shanghai Electric

Data publikacji 19.09.2019, 11:41