Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Jacek Czaputowicz wziął udział w polsko-rumuńskich konsultacjach międzyrządowych w Bukareszcie (komunikat)

18.09.2019, 18:58aktualizacja: 18.09.2019, 18:58

- MSZ informuje:

Aktualna agenda Unii Europejskiej, polityka bezpieczeństwa, zacieśnianie dwustronnych relacji politycznych i gospodarczych oraz współpraca w ramach formatów regionalnych były głównymi tematami rozmowy ministra Jacka Czaputowicza z minister spraw zagranicznych Rumunii Ramoną Mănescu. Spotkanie odbyło się w ramach polsko-rumuńskich konsultacji międzyrządowych zorganizowanych w Bukareszcie.

Podczas wizyty podkreślono znaczenie partnerstwa strategicznego pomiędzy Polską a Rumunią, w ramach którego oba kraje od 10 lat zacieśniają swoją współpracę. – Druga edycja konsultacji międzyrządowych to dowód naszej determinacji, by rozwijać współpracę dwustronną i dialog na najwyższym szczeblu politycznym – zaznaczył minister Jacek Czaputowicz. Ministrowie omówili także aktywność w formatach regionalnych, w tym w ramach Inicjatywy Trójmorza, w których oba kraje współdziałają realizując zbieżne cele strategiczne. Obie strony wyraziły również wolę dalszego wzmacniania wymiany gospodarczej.

Spotkanie w Bukareszcie było także okazją do omówienia i koordynacji stanowisk Polski oraz Rumunii w kwestiach unijnych. Rozmowy dotyczyły m.in. wyzwań stojących przed Wspólnotą, takich jak brexit, negocjacje w sprawie Wieloletnich Ram Finansowych, pakiet mobilności oraz polityka klimatyczna. Obie strony wyraziły przy tej okazji wsparcie dla przyszłej akcesji państw Bałkanów Zachodnich do UE.

W trakcie rozmowy na temat polityki bezpieczeństwa minister Czaputowicz odniósł się do roli Sojuszu Północnoatlantyckiego w zapewnieniu bezpieczeństwa w regionie i podziękował za wsparcie sił rumuńskich w ramach wschodniej flanki NATO. Ministrowie poruszyli także kwestię konfliktu rosyjsko-ukraińskiego oraz decyzji, które mogą zapaść na najbliższym szczycie NATO w Londynie w grudniu br. Szczegółowo omówiono również zaangażowanie obu państw w Proces Warszawski.

Podczas wizyty w Bukareszcie minister Czaputowicz otworzył także wystawę upamiętniającą bohaterstwo polskich obywateli podczas II wojny światowej. Ekspozycję będzie można oglądać w sali reprezentacyjnej Izby Senatu Rumunii. – Niemożliwym wydaje się opowiedzenie o każdym dramacie rozegranym w tym tragicznym czasie. To co możemy jednak zrobić, to pamiętać – zaznaczył minister. W otwarciu wystawy uczestniczył również przewodniczący rumuńskiego Senatu Teodor Meleşcanu.

kom/ mgost/ wus/

Data publikacji 18.09.2019, 18:58