Polityka i społeczeństwo

PK: Zatrzymania i areszty dla członków zorganizowanej grupy przestępczej nielegalnie produkującej wyroby tytoniowe (komunikat)

18.09.2019, 11:16aktualizacja: 18.09.2019, 11:16

- PK informuje:

Prokuratura Okręgowa w Siedlcach prowadzi śledztwo dotyczące międzynarodowej, zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się nielegalną produkcją i obrotem wyrobami tytoniowymi bez polskich znaków akcyzy. 9 września 2019 r. funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Olsztynie, Warmińsko - Mazurskiego Oddziału Straży Granicznej i Warmińsko - Mazurskiego Urzędu Celno – Skarbowego zatrzymali 7 mężczyzn, w tym dwóch obywateli RP, uwikłanych w przestępczy proceder.

Wielomilionowe straty Skarbu Państwa

Funkcjonariusze przeprowadzili akcję, w ramach której na terenie kilku posesji w powiecie piaseczyńskim oraz mińskim zatrzymali osoby podejrzane o udział w zorganizowanej grupie przestępczej i produkcją nielegalnych papierosów.

Na gorącym uczynku produkcji zatrzymano 3 osoby. Łączne zaś w ramach tej akcji zatrzymanych zostało, jak wspomniano, 7 mężczyzn, w wieku od 36 do 51 lat.

W ramach działań dokonano przeszukań posesji i samochodów, w wyniku których ujawniono 4 mln sztuk papierosów, bez obowiązujących znaków akcyzy skarbowej, o wartości ponad 3 mln zł oraz 4,5 tony krajanki tytoniowej o wartości prawie 3,7 mln zł. Zabezpieczono także kompletną linię do produkcji papierosów. Łączna wartość zabezpieczonych przedmiotów to ok. 6,7 mln. zł.

Z wstępnych ustaleń wynika, że kwota uszczuplenia należności Skarbu Państwa obliczona tylko w odniesieniu do wstępnie zabezpieczonych wyrobów tytoniowych wynosi około 7 milionów złotych z tytułu podatku akcyzowego i około 2 milionów złotych z tytułu podatku VAT.

Usłyszeli zarzuty

Zatrzymanym osobom prokurator postawił zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej i popełnienia przestępstw skarbowych. Są to czyny kwalifikowane z art. 258 par. 1 kk, art. 65 par 1 kks, art. 37 par.1 pkt. 1 i 5 kks oraz art. 12a ust. 2 ustawy z dnia 20 marca 2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych. Grozi za nie kara do 5 lat pozbawienia wolności.

Środki zapobiegawcze

Dla zabezpieczenia prawidłowego toku postępowania prokurator zwrócił się do sądu o zastosowanie wobec wszystkich podejrzanych środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania. Sąd podzielił argumentację prokuratora i tymczasowo aresztował wszystkich podejrzanych na okres 3 miesięcy.

kom/ plp/ mam/

Data publikacji 18.09.2019, 11:16