Polityka i społeczeństwo

MON: 80. rocznica agresji sowieckiej na Polskę (komunikat)

17.09.2019, 09:46aktualizacja: 17.09.2019, 09:46

- MON informuje:

17 września 1939 roku to jedna z najtragiczniejszych dat w najnowszej historii Polski. To właśnie wtedy nastąpiła zdradziecka napaść armii czerwonej na walczącą z hitlerowskim najeźdźcą Rzeczpospolitą.

Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej w 80. rocznicę agresji sowieckiej na Polskę, oddał hołd wszystkim weteranom za podjętą w tamtym czasie walkę, za ich wierność i miłość do Ojczyzny. Przypominając historię tamtych dni, szef MON zaznaczył, że agresja sowiecka dla kilkudziesięciu tysięcy polskich oficerów była początkiem tragedii jaką okazała się zbrodnia katyńska.

- Dziś w rocznicę tamtej niespodziewanej i bezprawnej napaści, która nie tylko złamała polski opór, ale w konsekwencji przyczyniła się do śmierci elity oficerskiej Wojska Polskiego składamy hołd i oddajemy cześć tym wszystkim, którzy przez lata byli pomijani i zapomniani. Wspominamy przywracając pamięć o ich heroizmie. Dziś głośno i dobitnie mówimy do bohaterów tamtych dni. Dziękujemy za Waszą odwagę, za to, że pokazaliście jak trzeba zachować się w chwili najwyższej próby. Współcześni żołnierze Wojska Polskiego są z Was dumni i nigdy o Was nie zapomną. Cześć Waszej Pamięci! – powiedział Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej.

Link do spotu: https://www.youtube.com/watch?v=gXA_GaTYx2M

kom/ pat/