W czwartek poznamy dokładny harmonogram publicznych przesłuchań kandydatów na komisarzy

16.09.2019, 13:03aktualizacja: 16.09.2019, 13:03

CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP
Konferencja Przewodniczących, która składa się z Przewodniczącego Parlamentu Europejskiego i przewodniczący grup politycznych, ustali w czwartek dokładny harmonogram publicznych przesłuchań kandydatów na komisarzy.

Przesłuchania odbędą się miedzy 30 września a 8 października, a głosowanie Parlamentu nad całym składem Komisji jest planowane na 23 października w Strasburgu.

Jak Parlament zatwierdza Komisję Europejską

Eurowybory były początkiem cyklicznych zmian w instytucjach europejskich, których ostatnim krokiem jest powołanie organu wykonawczego UE - Komisji Europejskiej.

Nowy zespół komisarzy powinien objąć swój urząd 1 listopada. Jednak dojdzie do tego wyłącznie jeśli Parlament Europejski zatwierdzi skład Komisji podczas głosowania plenarnego. Przed podjęciem tej decyzji, dającej Komisji potrzebną jej legitymację demokratyczną, posłowie spotkają się z każdym kandydatem i kandydatką na komisarza, aby zadać im serię pytań podczas publicznych przesłuchań, nazywanych również „wysłuchaniami”.

Czy komisarze spełnią oczekiwania Europejczyków?

Przesłuchania mają na celu zbadanie kompetencji i umiejętności proponowanych komisarzy. Posłowie będą sprawdzać nie tylko osobiste cechy kandydatów, ale także ich pomysły na rozwój obszaru, za który mają być odpowiedzialni.

Uzyskanie pozytywnej oceny Parlamentu nie jest czystą formalnością. W 2014 r., Słowenka Alenka Bratušek nie była w stanie przekonać posłów do swojej kandydatury, więc zrezygnowała z ubiegania się o stanowisko. Kandydatka z Bułgarii Rumiana Jeleva wycofała swoją kandydaturę w 2010 r. po trudnym przesłuchaniu w Parlamencie.

Nowo wybrana przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen ogłosiła już listę kandydatów na komisarzy wraz z proponowanym podziałem obszarów odpowiedzialności - polskim kandydatem jest Janusz Wojciechowski, który ma być odpowiedzialny za tekę „Rolnictwo”.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 16.09.2019, 13:03