MIiR: Fundusze europejskie wspierają budowę metra (komunikat)

15.09.2019, 20:14aktualizacja: 15.09.2019, 20:14

- MIiR informuje:

Pociągi II linii metra zaczęły kursować nowym odcinkiem wybudowanym na Pradze-Północ i Targówku. Miliardowa inwestycja w Warszawie jest jedną z największych wspieranych z funduszy europejskich.

Obecny na inauguracji nowego odcinka minister Jerzy Kwieciński przyznał, że to jeden z największych projektów, jakie realizujemy w tej perspektywie finansowej.

- Jeśli połączymy dwa projekty metra, bo w tej chwili oddajemy odcinek w kierunku wschodnio-północnym, ale jeszcze jest realizowany odcinek metra w kierunku zachodnim, to razem jest to projekt na prawie 8 mld złotych z dofinansowaniem UE – powiedział Kwieciński. - Metro warszawskie jest jednym z największych beneficjentów wsparcia unijnego w Polsce. Nie ma drugiego takiego beneficjenta na poziomie samorządów w Polsce z wartością dofinansowania jak metro warszawskie – ocenił.

Sektor transportu publicznego jest trzecim sektorem pod względem wielkości przyznanej przez Komisję Europejską alokacji środków (po sektorze drogowym i kolejowym) w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014-2020 (POIiŚ). Około 9,5 mld zł trafi na:

- poprawę jakości transportu miejskiego,

- zmniejszenie zatłoczenia motoryzacyjnego,

- ograniczenie negatywnego wpływu transportu na środowisko naturalne.

Wsparliśmy już 47 projektów (podpisane umowy o dofinansowanie) na łączną kwotę dofinansowania UE w wysokości 8,7 mld zł. Dzięki tym środkom:

- w miastach następuje rozbudowa sieci tramwajowych (docelowo ponad 200 km),

- miasta otrzymują nowy tabor tramwajowy, autobusowy, trolejbusowy (docelowo ponad 900 szt.),

- powstają nowoczesne centra przesiadkowe, rozbudowywane są systemy ITS usprawniające funkcjonowanie komunikacji miejskiej.

Metro całkowicie zmienia perspektywę rozwoju miasta: każda oddawana stacja to nie tylko poprawa mobilności przyjaznej środowisku – ale też istotny czynnik rozwoju przestrzeni miejskiej.

Warszawa korzysta ponadto ze wsparcia przy rozbudowie sieci tramwajowej i zakupie autobusów elektrycznych – pozostałe projekty realizowane w ramach POIiŚ na terenie Warszawy to ponad 910 mln PLN dofinansowania unijnego.

Atrakcyjny transport publiczny, którego rozwój jest dofinansowany ze środków unijnych w istotny sposób ułatwia poruszanie się mieszkańców w mieście. Wiemy, że dzieje się tak wówczas, gdy oferta transportu publicznego jest konkurencyjna a transport publiczny niezawodny i opłacalny. Ważnym więc elementem zmiany jest umiejętne korzystanie ze środków na infrastrukturę, ale też potrzeba wdrożenie tzw. działań miękkich – które dadzą przywilej transportowi zbiorowemu

Finansowanie transportu publicznego w nowej perspektywie finansowanej 2021-2027

W perspektywie finansowej na lata 2021-2027 planowana jest kontynuacja wsparcia w zakresie transportu miejskiego. Negocjacje z KE są w toku, więc chcemy utrzymać wsparcie dla inwestycji w infrastrukturę i tabor niskoemisyjnego szynowego i drogowego publicznego transportu zbiorowego, w tym zasilanego paliwami alternatywnymi, węzły przesiadkowe, miejskie systemy ITS (także jako oddzielne projekty) dla uprzywilejowania transportu miejskiego, rozwiązania IT i inne elementy projektów służące obsłudze transportu publicznego i pasażerów (zaplecza techniczne dla taboru, w tym punkty jego ładowania, dostosowanie infrastruktury miejskiej do obsługi transportu publicznego i pasażerów.

Transport zbiorowy będzie istotnym obszarem wsparcia w nowej perspektywie finansowej, a planowanie mobilności nastawione na zrównoważone formy transportu z pewnością będzie nieodłącznym elementem przy korzystaniu z tych środków.

kom/ mgost/ wj/

Data publikacji 15.09.2019, 20:14