Polityka i społeczeństwo

Etiuda wyprodukowana przez Szkołę Filmową w Łodzi ze studenckim OSCAREM®

13.09.2019, 17:54aktualizacja: 13.09.2019, 17:54

Szkoła Filmowa w Łodzi/Family
Etiuda dokumentalna „FAMILY2” w reżyserii Yifan Sun zdobyła studenckiego Oscara® w kategorii „Documentary (International Film Schools)”!

W tegorocznej rywalizacji o studenckie nagrody Amerykańskiej Akademii Filmowej wzięła udział rekordowa liczba 1615 filmów zgłoszonych przez szkoły filmowe z całego świata. Przed kilkoma tygodniami jedyna polska produkcja znalazła się na tzw. krótkiej liście w gronie trzech krótkometrażowych filmów dokumentalnych z szansami na nagrodę w kategorii „Documentary (International Film Schools)”.

Yifan Sun dołączyła do prestiżowego grona laureatów najważniejszej studenckiej nagrody filmowej na świecie! Należą do nich m.in.: Pete Docter, Robert Zemeckis, Patricia Riggen, Cary Fukunaga, Patricia Cardoso czy Spike Lee.

Bohaterką filmu jest Lola, która urodziła się w Chinach, w okręgu Ningdu. Była trzecim dzieckiem swoich rodziców. Wkrótce po urodzeniu została zabrana z rodzinnego domu przez położną, która miała opiekować się rodziną. Jej rodzice nie daliby rady zatrzymać Loli przy sobie. Wiązało się to z polityką jednego dziecka. W niedługim czasie została zaadoptowana przez belgijską rodzinę, która otoczyła ją miłością i wsparciem. Lola przez lata marzyła o spotkaniu swoich biologicznych rodziców, nie miała jednak pojęcia, kim są ani jak może ich odnaleźć.

Student Academy Awards powołano w 1972 roku. Corocznie Akademia przyznaje nagrody w 4 kategoriach studenckich: film fabularny, dokumentalny, animowany i alternatywny/eksperymentalny. Równolegle obok kategorii dla filmów studenckich ze Stanów Zjednoczonych, te same kategorie obejmują produkcje studentów szkół filmowych z zagranicy. Laureaci studenckiego Oscara otrzymali potem, w trakcie „dorosłej” kariery, aż 62 nominacje i 11 statuetek w historii Oscarów.

Tegoroczna ceremonia wręczenia studenckich Oscarów odbędzie się 18 października w Samuel Goldwyn Theater w Los Angeles.

„FAMILY2”

scenariusz i reżyseria: Yifan Sun