MI: budowa pierwszego z 12 odcinków S19 między Lublinem i Rzeszowem rozpoczęta (komunikat)

20.08.2019, 14:23aktualizacja: 20.08.2019, 14:23

- MI informuje:

- Via Carpatia to droga życia dla Polski Wschodniej. Dlatego cieszy fakt, że dzisiaj rozpoczynamy budowę pierwszego z dwunastu odcinków trasy S19 między Lublinem a Rzeszowem. To ważny krok przybliżający nas do powstania tej arterii. Nowa droga usprawni podróż na osi północ – południe, a cały region otworzy na nowe możliwości rozwoju – powiedział wiceminister infrastruktury Rafał Weber.

20 sierpnia 2019 r. rozpoczęła się budowa pierwszego z 12 odcinków drogi ekspresowej S19 pomiędzy Lublinem i Rzeszowem, na odcinku Kraśnik Południe – Janów Lubelski Północ, o długości ok. 18 km.

Wykonawca odcinka od węzła Kraśnik Południa do węzła Janów Lubelski Północ, firma Strabag, prowadzi wycinkę drzew, pierwsze roboty ziemne i wytycza przebieg przyszłej trasy w terenie. Prowadzone jest rozpoznanie saperskie i gromadzenie kruszywa.

130 km S19 w realizacji

W realizacji, w trybie projektuj i buduj, jest blisko 130 km odcinek S19 pomiędzy Lublinem i Sokołowem Małopolskim. Budowę podzielono na 12 odcinków, po sześć w województwie lubelskim i podkarpackim. Umowę na realizację trzech pierwszych odcinków podpisano 30 października 2017 r., a na ostatni 21 grudnia 2018 r.

Dla czterech odcinków w województwie lubelskim wydano już decyzje o zezwoleniu na realizację inwestycji drogowej (ZRID), kolejne dwie spodziewane są wkrótce.

Na terenie województwa podkarpackiego procedowane są cztery wnioski o wydanie ZRID, a dla dwóch odcinków przygotowywana jest dokumentacja niezbędna do złożenia wniosku.

Z pierwszych odcinków S19 kierowcy powinni skorzystać w połowie 2021 r., a z całej trasy pomiędzy Lublinem i Sokołowem Małopolskim w połowie 2022 r. Tym samym Rzeszów poprzez Lublin połączy się drogą ekspresową z Warszawą.

Z Warszawy do Rzeszowa w niespełna 3 godziny

Obecnie kierowcy jadący z Lublina do Rzeszowa korzystają z odcinków S19 na obwodnicy Lublina (ok. 10 km pomiędzy węzłami Lublin Sławinek i Lublin Rudnik) oraz ok. 19 km pomiędzy Sokołowem Małopolskim a węzłem Rzeszów Wschód, na skrzyżowaniu z autostradą A4.

Po ukończeniu realizowanych obecnie odcinków blisko 160 km trasy pomiędzy węzłami Rzeszów Wschód i Lublin Sławinek będzie można przejechać w około 90 minut. Kolejne 70 minut potrwa przejazd ok. 140 km S17 do węzła Zakręt pod Warszawą. W efekcie na trasie z Rzeszowa do Warszawy kierowcy zaoszczędzą co najmniej godzinę.

kom/ mgost/wnk/

Data publikacji 20.08.2019, 14:23