Polityka i społeczeństwo

MSZ: Minister Jacek Czaputowicz udaje się do Stanów Zjednoczonych (komunikat)

19.08.2019, 20:33aktualizacja: 19.08.2019, 20:33

- MSZ informuje:

W dniach 19-22 sierpnia br. minister Czaputowicz złoży wizytę w USA, gdzie poprowadzi debatę otwartą Rady Bezpieczeństwa ONZ nt. sytuacji bezpieczeństwa w regionie Bliskiego Wschodu oraz otworzy nieformalne spotkanie Rady w formule Arria nt. bezpieczeństwa osób należących do mniejszości religijnych. Odwiedzi również Chicago, gdzie m.in. spotka się z Polonią.

Celem debaty Rady Bezpieczeństwa ONZ nt. wyzwań dla pokoju i bezpieczeństwa na Bliskim Wschodzie w dniu 20 sierpnia jest omówienie źródeł konfliktów, bieżącej dynamiki wydarzeń oraz możliwych rozwiązań sytuacji kryzysowych. Wydarzenie stanowi kontynuację aktywnego zaangażowania Polski na forum Rady w dyskusję dot. poprawy sytuacji w regionie.

W czwartek 22 sierpnia minister Czaputowicz zainicjuje w ramach spotkania Rady Bezpieczeństwa ONZ w formule Arria dyskusję nad sposobami zapewnienia bezpieczeństwa osobom należącym do mniejszości wyznaniowych. Spotkanie zbiega się w czasie z pierwszymi obchodami, ustanowionego z inicjatywy Polski, Międzynarodowego Dnia upamiętniającego ofiary aktów przemocy ze względu na religię lub wyznanie.

Oba wydarzenia wpisują się w harmonogram głównych inicjatyw organizowanych przez Polskę podczas miesięcznego przewodnictwa w Radzie Bezpieczeństwa ONZ.

Ważnym punktem pobytu ministra Jacka Czaputowicza w USA będzie wizyta w Chicago w dniu 21 sierpnia. W jej trakcie zaplanowano spotkanie z liderami środowisk i organizacji polonijnych. Minister spraw zagranicznych odwiedzi także cmentarz św. Wojciecha w Niles, gdzie złoży wieniec pod Pomnikiem Katyńskim oraz wiązankę pod Tablicą Smoleńską, odwiedzi Polską Misję Duszpasterską pw. Trójcy Świętej i zwiedzi Muzeum Polskie w Ameryce.

kom/ nmk/ mark/

Data publikacji 19.08.2019, 20:33