Polityka i społeczeństwo

MSZ: Polska i Stany Zjednoczone ogłaszają szczegóły dot. grup roboczych utworzonych w ramach Procesu Warszawskiego (komunikat)

05.08.2019, 17:18aktualizacja: 05.08.2019, 17:18

- MSZ informuje:

Polska i Stany Zjednoczone przedstawiają poniżej szczegółowe informacje dotyczące grup roboczych utworzonych w ramach Procesu Warszawskiego, które zbiorą się w najbliższym czasie. Prace grup będą prowadzone w uzgodnionych wcześniej obszarach, a ich celem będzie realizacja wspólnych interesów bezpieczeństwa na Bliskim Wschodzie, jak również umacnianie współpracy regionalnej.

W spotkaniu ministerialnym poświęconym budowaniu pokoju i bezpieczeństwa na Bliskim Wschodzie, które odbyło się w lutym 2019 roku w Warszawie, uczestniczyli przedstawiciele ponad sześćdziesięciu państw z całego świata oraz Unii Europejskiej i Sojuszu Północnoatlantyckiego. Na zakończenie spotkania, Polska i Stany Zjednoczone ogłosiły utworzenie siedmiu grup roboczych do spraw: (1) przeciwdziałania terroryzmowi i jego nielegalnemu finansowaniu; (2) przeciwdziałania proliferacji pocisków balistycznych; (3) bezpieczeństwa morskiego i lotniczego; (4) cyberbezpieczeństwa; (5) bezpieczeństwa energetycznego; (6) kwestii humanitarnych i związanych z uchodźcami oraz (7) praw człowieka. Grupy robocze będą się spotykać na poziomie eksperckim.

Zgodnie z założeniami konferencji warszawskiej, w duchu współpracy i partnerstwa, państwa z całego świata współdziałają z Polską i Stanami Zjednoczonymi na rzecz realizacji tej inicjatywy. Republika Korei będzie gospodarzem grupy roboczej ds. cyberbezpieczeństwa w dniach 7-8 października. Stany Zjednoczone zorganizują spotkanie grupy roboczej ds. praw człowieka 10-11 października. Królestwo Bahrajnu będzie gospodarzem grupy roboczej ds. bezpieczeństwa morskiego i lotniczego 21-22 października. Polska podejmie się organizacji grupy roboczej ds. bezpieczeństwa energetycznego 24-25 października. Gospodarzem grupy roboczej ds. przeciwdziałania proliferacji pocisków balistycznych 14-15 listopada będzie Rumunia.

W późniejszym czasie podamy informacje dotyczące pozostałych dwóch grup roboczych.

kom/ emi/ mam/

Data publikacji 05.08.2019, 17:18