Polityka i społeczeństwo

MEN: Prawie 90 procent uczniów dostało się do szkół w rekrutacji zasadniczej (komunikat)

23.07.2019, 17:55aktualizacja: 23.07.2019, 17:55

- MEN informuje:

Po zakończonej rekrutacji zasadniczej do szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych w całym kraju dostało się prawie 90 proc. uczniów. W ubiegłym roku na tym etapie rekrutacji 86 proc. uczniów wiedziało już, w której szkole będzie się uczyć od 1 września. Dane z poszczególnych miast wojewódzkich przedstawił dziś, 23 lipca br. minister Dariusz Piontkowski podczas konferencji prasowej.

Minister Edukacji Narodowej wskazał, że nabór do szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych różni się w skali całego kraju.

"Warto pokazać, że w skali Polski ten rozkład procentowy jest bardzo różny. Widać wyraźnie, że jest duża rozpiętość. Są miasta, gdzie po rekrutacji zasadniczej około 80 proc. wiedziało, w których szkołach będzie się uczyć, są też miasta, gdzie dziewięćdziesiąt kilka procent wiedziało, gdzie się będzie uczyć. W tym roku sytuacja jest jeszcze lepsza, bo 89 proc. uczniów znalazło miejsce w wybranej przez siebie szkole po rekrutacji zasadniczej" – powiedział minister Dariusz Piontkowski, zestawiając dane z obecnego i ubiegłego roku.

Minister edukacji przypomniał, że w poprzednim roku po rekrutacji zasadniczej 86 proc. kandydatów wiedziało, do jakiej szkoły będzie uczęszczać od 1 września.

Szef MEN przedstawił dane z miast wojewódzkich, z których wynika m.in., że w Warszawie po rekrutacji zasadniczej do szkół dostało się 93 proc. uczniów. W Krakowie takich uczniów jest 85,5 proc., w Katowicach – 96,5 proc, w Łodzi – 95,5 proc., w Gdańsku – 89,5 proc., w Poznaniu – 81 proc., we Wrocławiu – 88,5 proc., w Opolu – 94,5 proc., w Kielcach – 94 proc., w Lublinie – 93,5 proc., w Gorzowie Wielkopolskim – 91,5 proc., w Olsztynie – 80,5 proc., w Białymstoku – 89 proc., w Szczecinie 90,5 proc., w Bydgoszczy – 86,5 proc., i w Rzeszowie – 79 proc.

Ponadto minister edukacji porównał dane dotyczące rekrutacji zasadniczej w wybranych miastach wojewódzkich z obecnego i ubiegłego roku. W tym roku w Bydgoszczy po rekrutacji zasadniczej do szkół zostało przyjętych 86,5 proc. uczniów. W 2018 r. wskaźnik ten wynosił 80,5 proc. W rekrutacji uzupełniającej będzie uczestniczyć 1 011 uczniów, którzy będą rywalizować o 1 386 miejsc.

W Katowicach w 2019 r. w rekrutacji zasadniczej do szkół dostało się 96,5 proc. uczniów. W ubiegłym roku wskaźnik ten wynosił 96 proc. W tym mieście w szkołach jest nadal 758 wolnych miejsc, o które będzie ubiegało się 190 uczniów.

W Łodzi już 95,5 proc. uczniów wie, w której szkole będzie uczyło się od 1 września br. W poprzednim roku po rekrutacji zasadniczej do szkół dostało się 92 proc. uczniów. Na 528 absolwentów szkół podstawowych i gimnazjów w rekrutacji zasadniczej czeka w Łodzi 2 437 miejsc.

Przypomnijmy, że dla 726 751 tegorocznych absolwentów szkół podstawowych i gimnazjów w skali całego kraju przygotowano 830 234 miejsca, tj. o ponad 103 tys. miejsc więcej niż uczniów.

komn/ dma/ mam/

Data publikacji 23.07.2019, 17:55